Madáritató és díszkút a kiskertben

Bár még csak Február közepén járunk, de a madarak egyre hangosabb és vidámabb kergetőzése a nappalok hosszabbodása, a nap erejének, langyos simogatása mind arra utalnak, hogy közeledik a várva – várt kitavaszodás.

 

 

 

Visszatekintve az elmúlt évek időjárására nem lehetetlen, hogy idén is váratlanul tör ránk a kora nyári meleg, mely aztán gyors pezsdülését hozza magával az élő és élettelen világnak.

 

 

 

 

 

Lassan elkezdhetjük a kiskerti munkákat. Nekifoghatunk a hosszú téli estéken megálmodott és megtervezett kerti építmények és ékítmények megvalósításának is. Miről is álmodoztunk azokon a hideg, korán sötétedő januári és februári napokon? Talán éppen arról, hogy még mindig hiányzik a tavaly felújított kertünkből egy hangulatos madáritató, vagy díszkút, esetleg együtt, mind kettő.

Kezdjük talán a madáritatóval!

 

 

 

 

A vízfelület csillogása fokozza a kert hangulatát. De egyáltalán nem mindegy ennek a vízfelületnek a kert nagyságához viszonyított aránya. Egy kiskertben nem csak hivalkodó lehet egy nagyobb medencének a képe, de annak fenntartási költsége sem lebecsülendő összeg. Ahhoz, hogy mégse maradjon vizes felület nélkül a kiskertünk, építsünk a kiskertünk fő helyére, nagyobb kertben inkább egy félre eső, csendes, árnyas helyére egy hangulatos madáritatót, esetleg egy kisebb tavacskát, melyben még néhány díszhalat is nevelhetünk.

 

 

 

 

Készíthetjük az ilyen madáritatókat egy nagyobb, természetes formájú kőtömbből, melyben a víz helyét kifaragjuk, de készíthetjük egy már használaton kívüli hordóból, esetleg egy díszkővel, mosott kaviccsal burkolt beton kádból, kútgyűrűből és sok minden másból is Lényeg, hogy mellé ültessünk egy kisebb díszbokrot, vagy valamilyen erősebb szárú, magasabb évelőnövényt, amelyik a madaraknak búvóhelyeként is szolgál.

 

 

 

 

Kicsivel több anyagi ráfosítással egy díszkút, vagy csobogó is hangulatos építménye lehet a kiskertnek. Hatásos és igényes kerti dísz, mely mozgalmasságával tűnik ki a kert, álló képéből. Építhetjük közvetlen a ház falához, de kerítés, vagy támfal oldalában is. Lehetőleg egy – másfél méternél magasabb ne tervezzük, mert az már túlnő a kiskertben még elfogadható méretarányokon. A víz egy

 

 

 

 

törpefeszültségű, kis teljesítményű vízforgató szivattyúval viszonylag csekély anyagi ráfordítással egész éven át üzemeltethető. Megépítésre segítséget nyújt korábbi hasonló témájú cikkünk, mely a magazinunk keresőjének segítségével könnyem előhívható.

 

Horváth Franciska

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots