Madárpanzió téli napokra, teljes ellátással.

Amint beköszöntenek az éjszakai fagyok, vagy lehull az első hó, elkezdhetjük a madarak téli etetését.

 

 

Figyelem! A madarak, ha egyszer felfedezik az élelemmel teli etetőt, oda nap, mint nap visszajárnak Akár évente is visszatérnek ugyanarra a helyre. Ezért, ügyeljünk arra, hogy az etetőben, mindig legyen kihelyezve kellő mennyiségű élelem. A kis termetű madarak számára létfontosságú, hogy a leghidegebb napokon elegendő táplálékhoz jussanak,

 

 

 

Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 – 10 grammos kis testtömegű madarak számára -10 C alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran attól függ, hogy tartalékaikkal képesek – e átvészelni a fagyos éjszakát. Másnap reggel, ha nem jutnak időben kielégítő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, talán éppen azért, mert elfelejtettük előző este feltölteni az etetőjüket, könnyen lehet, hogy a következő éjszakát már nem vészelik át és elpusztulnak.

 

 

Mivel etessük a madarainkat:

Madárkörökben a legnépszerűbb téli eleség az apró szemű, nyers, fekete napraforgómag. Keverhetünk közé kölest, muhart, de vásárolhatunk kész keverékeket is. Néhány faj, például a sármányok, rigók és a pintyfélék inkább a földön keresik a táplálékukat, ezért az etetőn kívül, hótól mentes helyre is érdemes kiszórni ezekből a magvakból. Az olajos magvak mellett az állati zsiradék is fontos táplálékuk. Figyelem! Kerüljük a sózott termékeket, helyettük vásárolhatunk faggyú és magok keverékéből álló cinkegolyót, vagy akár mi magunk is készíthetünk ilyen golyókat házilag, ha hozzájutunk marhafaggyúhoz a hentesnél. ( egy üveg borért biztos)

 

 

 

Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot, avas vajat teszünk az etetőjükbe, vagy környékére, ügyelve arra, hogy a macsekok ne érjék el. Különösen a vörösbegyeknek a kedvenc csemegéjük.

Az olajos magvak és állati zsiradék mellett gyümölccsel, elsősorban a legolcsóbb almával is etessünk. Ezeket lehetőleg kockázzuk fel apró darabokra, vagy félbevágva szúrjuk fel bokrok ágcsonkjaira. Néhány szem a talajra is jusson belőle!

Figyelem! Soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, kekszet, ropit vagy csipszett, mert ezek a gyomrukban megerjednek és bélgyulladást okoznak.

 

 

Az etetés mellett az itatásról se feledkezzünk meg. A tartós fagyok idején a madaraknak az ívó víz megtalálása is gondot okoz. Nem szükséges, hogy állandóan legyen előttük friss víz, elég, ha reggel és délután, legalább két alkalommal jégmentesítjük az itatóikat és azokat utánatöltjük csapvízzel. Télen érdemes erre a célra egy nagyobb, lapos műanyagtálat használni, mert ebben a jég nem tud kárt tenni és a madarak enyhébb napokon, még fürdeni is tudnak.

Az etetőket nemcsak a madarak, de a ragadozóik, de az eleségre éhes mókusok is kedvelik. A macskák például nagyon hamar felfedezik az etetőket, és ott megbújva az óvatlan madarakat könnyen elkapják. A madáretetőnket, ezért ajánlatos magasabb rúdra feltenni, vagy ágról, ereszről lelógatva elhelyezni. Ha a földre szórjuk az eleséget, akkor válasszunk ahhoz nyílt terepet, hogy a macsek, minél nehezebben tudjon a környékén elrejtőzni. Megoldás lehet az is, ha az etetőt tyúkhálóval, vagy maradék kerítésfonattal vesszük körül, amelynek résein a madarak átférnek, de a macsekok már kint rekednek.

 

 

Madarak ezt a sok gondoskodást a szürke, rideg téli napokon, mozgalmas életükkel és hangos csivitelésükkel igyekeznek meghálálni.

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots