Mikor ültessük át a cserepes növényeinket?

 

Ha kell, akkor most van itt az idejük.

Egy növényt, ha legalább két éve nem ültettük át, akkor most elérkezett az ideje. Az újonnan vásárolt növényeket, feltétlenül, lehetőleg rögtön az után, hogy hazavittük a kertészetből ültessük nagyobb cserépbe és megfelelő virágföldbe. Továbbá, amikor. látjuk, hogy a növényeink gyökere, már nem fér el a cserépben, s akkor is, ha azt tapasztaljuk, hogy bármelyik kedvencünk nem fejlődik; sárgulnak a levele; tavasszal nem hoz új hajtást s, ha hoz is, az minden estben fakó marad.

 

 

 

 

A legtöbb növény hamar feléli a virágföld tápanyag tartalmát, ezért a következő évre már nem képes fejlődni, legyengül és megbetegszik. A dézsás növényeknél már más a helyzet. Az ilyen idősebb, terjedelmesebb növényeknél elegendő, ha csak felszíni talajcserét végezzük. Ez esetben csak a talaj felső rétegét szedjük le és pótoljuk friss virágfölddel. A virágzó növényeknél csak azokat ültessük át, amelyek nyáron hozzák, a virágaikat

 

 

 

 

Ügyeljünk arra, hogy ne ültessük sokkal nagyobb cserépbe a növényünket. Nézzük meg az előző cserép méretét, és ehhez viszonyítva legfeljebb három – négy centivel szélesebb és magasabb cserepet válasszunk. Figyelem! A növény, ha túl nagy cserépbe kerül, akkor csak a gyökerét növeszti még dúsabbra, s a növény maga csak kevésbé fejlődik, de főleg nem virágzik.

 

 

 

 

 

 

 

Sokan kérdezik: műanyag, vagy agyag cserépbe ültessünk? Mindegyiknek van előnye s hátránya. A kerámiacserép jobban átszellőzik, ezért gyakrabban is kell benne a növényeket locsolni. A kemény víz az égetett agyagon foltot hagy s az elég csúnya tud lenni. A műanyagnál ezek a problémák nem léteznek és még olcsóbbak is. Válaszom: ki melyiket kedveli, azt válassza.

 

 

 

A cserép aljára kavicsot rostálunk kb. 5 -6 cm vastagságban, melyet a kirostált finom sóderrel takarunk 2-3 cm vastagságban. A fölösleges locsolóvíz ide tud majd elszivárogni. A rostáláshoz tökéletesen megfelel egy kidobott műanyag gyümölcsös rekesz.

 

 

A virágföld kérdése már súlyosabb döntést igényel. Döntő a növények fejlődése szempontjából. A jó virágföld barna, laza és morzsalékos, szagtalan és közepesen nedves. Az agyagos összetapadt földben a növény sem tud gyökeret ereszteni, csak kínlódik. Érdemes figyelembe venni ültetés előtt, hogy külön virágföldet gyártanak a kaktuszok számára, muskátliknak, kerti növényeknek és a palántaneveléshez Számos változat közül válogathatunk, de magunk is keverhetünk, ha ismerjük a növényünk tápanyag – savasság- és vízigényét. Az általános virágföldeknél 60 -40% az aránya a föld – tőzeg + humusz keverékének.

 

 

 

A megvásárolt virágföldet is átrostáljuk. A még el nem bomlott növényi maradványokat és  eltávolítjuk és a visszamaradt morzsalékos földből a sóderrétegre szórunk kb. két ujjnyi vastagságban.Erre kerül majd a növény földlabdás gyökere

 

Ültetés folyamata viszonylag egyszerű, de a sorrendet nem szabad cserélgetni. Ahogy megtaláltuk a megfelelő cserepet és földet, emeljük át a növényünket a régi cserepéből az új otthonába s a gyökerét szórjuk körbe a friss földdel, majd tömörítsük a lapát nyelével a cserép széléhez.

 

 

 

 

 

A régi cserépből kiemelt növény gyökereiről levagdossuk a sérült, elhalt  részeket. Ugyan így járunk el a hibás, foltos levelekkel. A régi földmaradványoktól a tövét megtisztítjuk s  a leírtak szerint átültetjük új otthonába.Befejezésül jól beöntözzük.

 

Ültetés után azonnal öntözzük be a növényt, majd szikkadás után a még hiányzó földet, mivel az a víztől kissé összeesik, pótoljuk. Figyelem! Ültetés után soha ne adjunk a növénynek semmilyen tápoldatot, mert ettől könnyen elpusztulhatnak. Egy hónap elteltével már lehet hetente egyszer – tavasztól őszig – az utasítások betartásával, tápoldattal locsolni. Ahogy a virágföld, úgy a tápoldatok is sokfélék.

 

 

 

 

Átültetés után a növényeinket legalább egy hónapig pihenni hagyjuk s ezután kezdjük el a tápoldatozásukat. Pihentetés közben, természetes, ha lehet, esővízzel igényük szerint öntözzük.

 

Megvásárlásuknál nem árt a szakember véleményét kikérni. A helyesen megválasztott virágföldet és a rendszeres tápoldatozást a növényeink csodálatos hajtásaikkal és virágpompájukkal igyekeznek meghálálni. Virágos tavaszt kívánok:

 

Wilhelm Valéria

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots