Mikulásvirágról Mikulás előtt

Dús leveleivel és azoknak élénk vörös színeivel, a mikulásvirág karácsonyi lakásunknak olyan hangulatos látványossága, mely jelenlétével emeli az ünnepnapok fényét. Ez a dekoratív, csillag alakú levélvirágzattal díszlő szobanövény az ünnepeken túl, megfelelő gondozás mellett nemcsak a téli hónapokban, de akár még tavasszal is megtarthatja színpompás külsőjét.

A mikulásvirág megfelelő gondozása a vásárlásánál kezdődik, ugyanis a növények sok esetben csak napokkal a vásárlás után reagálnak a nem megfelelő kezelésre.

A növénynek mivel sok fényre és megfelelő hőmérsékletre van szüksége, hogy amúgy zöld levelei kipirosodjon, „virágozzon”, a boltból csak olyan növényt

érdemes megvásárolni, amelyik világos és meleg, huzattól védett helyen van kiállítva.

Ügyeljünk a megvásárolt növény csomagolására és szállítására! Ezek a trópusi növények nehezen viselik el a 15 °C alatti hőmérsékletet és az élesen hideg, huzatos levegőt.

Mexikóból származó mikulásvirág a napfényes 20 – 25 C fokos helyen érzi jól magát. Szellőztetés idejére, a növényt célszerű egy másik helyiségben elhelyezni.

A növény öntözési igénye függ attól, hogy a lakásban hol lesz a helye? Fűtőtest közelében, vagy attól távolabb jelöljük ki a növény helyét? De függ a helyiség hőmérsékletétől és a növény bokornagyságától is. Rendszeresen öntözzük, földjét, de ne engedjük kiszáradni. A túlöntözéstől azonban óvakodjunk!

 

Figyelem! A novemberben vagy decemberben vásárolt mikulásvirágok földje tápanyaggal már kellőképpen dúsított, ezért külön tápanyag pótlásuk nem szükséges, sőt az egyenesen káros.

Már csak napok kérdése és megérkezik hozzánk a Mikulás.  Tuti örülni fog, ha szembe találja majd magát legkedvesebb virágjával, a róla elnevezett mikulásvirággal.

Kenyeres – Kis Réka (kertész)

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots