Növények nyári öntözéséről

 

 

Nyáron a kert akkor szép igazán, amikor az éltető napsugarak életet lehelnek még a legkisebb fűszálba is. Ám, akinek kertje van, pontosan tudja, milyen nehéz megoldani nyaralás idejére a növények rendszeres öntözését. Márk McMenemy, a youtube csatornájának Kert.tv „barkácsolója”, néhány hasznos tanáccsal szolgál, hogyan éljük túl mi is és növényeink is ezt a kritikus időszakot.

 

LOCSOLÓ KERTBE

 

Mit mond Márk?

 

„Öntözzünk a kertünket ritkábban!”

 

Elsőre furcsa tanácsnak tűnhet, de a kinti növényeket megedzi, ha csak 3-4 naponta, de akkor bőségesen belocsoljuk. Így mélyebbre eresztik a gyökereiket és sokkal ellenállóbbak lesznek. A növények köré, ha mulcsot (faháncs apríték) szórunk, a talaj jóval lassabban szárad ki. Hasonló célból használhatjuk a fűnyírás során keletkezett fűnyesedéket is, ami lassú bomlásával még táplálja is növényeinket.

 

LOCSOLÓ RENDSZER

 

És?

 

„Fontos az időzítés”

 

Öntözzünk reggel vagy este, ilyenkor kevesebb víz párolog el. Használjunk csepegtető-csövet az öntözéshez, ami közvetlenül a növény száránál nedvesíti meg a talajt, ezért sokkal kisebb lesz a nyári vízszámlánk. A csövet célszerű összekötni egy öntözést időzítő órával is. Így a víz kijuttatása automatikusan, az általunk beállított időpontban történik.

 

LOCSOLÓ RENDSZER SÉMA

 

Mit tanácsol még Márk?

 

„Építsünk ki automata távlocsoló rendszert!”

 

Amikor nyaralásra indulunk jó, ha egy barátunkat, vagy a szomszédunkat bízzuk meg a növényeink locsolásával. Sajnos ez nem mindenkinél megoldható. Ezért célszerű egy olyan automata öntözőrendszer kiépítése, melyek a nagyobb építőanyag áruházak kertészeti osztályának a kínálatából ma már könnyen beszerezhető. Ennek a digitális öntöző automatának a segítségével – előre beállított időben indítja- és zárja le a vizet – ez a problémánk egyszerűen orvosolható.

 

LOCSOLÓ FŰBEN

 

Azok sem maradnak megoldás nélkül, akiknek esetleg csak virágos balkonjuk van, mert kifejezetten a balkonnövényekhez méretezett rendszerek is ezekben az árudákban megvásárolhatók.

 

Más:

 

Mi legyen a szobanövényeinkkel?

 

A nagy melegben szobanövényeink is több vizet párologtatnak, így rájuk is jobban oda kell figyelnünk. Érdemes gyakrabban ellenőrizni, hogy nem száradt-e ki a földjük? Kitehetünk a növények közelében egy vízzel és kavicsokkal teli tálat, mely nedvesebben fogja tartani növények körül a levegőt. Ezzel megóvhatjuk kedvenceinket a hirtelen kiszáradástól.

 

CSEREPES NÖVÉNYEK 01

 

A növények azt is meghálálják, ha naponta langyos vízzel a leveleiket lepermetezzük. Bár a szobanövényeinket a nagy melegben a kiszáradástól óvjuk, nem árt tudni, hogy a túlöntözés sokkal több növény halálát okozza, mint azok kiszáradása.

 

Végül Márktól még egy jó tanács:

 

Végszükség esetén szobai locsolórendszert pet – palackból is készíthetünk. A palackban tárolt vizet egy szivacstömlővel a növények földjével összekötjük, így a földjük mindig az ideális nedvességi szinten marad. Erre leginkább, akkor van szükség, amikor néhány napra elutazunk és a növényeink ápolását nincs kire rábízni.

 

PET LOCOLÓ

 

Márk McMenemy tanácsai alapján (Praktikel)

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots