Orchidea

Mi lehet az oka, hogy a drágán megvásárolt or­chidea, miután elvesztette varázslatos díszét, nem akar újból virágozni? Sok oka lehet, ám, ha ismerjük orchideánk természetét, nem fog gondot okozni, hogy kedves növényünket ismét virágzásra bírjuk.

Tudnunk kell, hogy jól gondozott orchidea, egy évben 2-3 alkalommal is vi­rágzik.

 

Mit értünk gondos növényápoláson?

  • Nos, gondoskodnunk, kell megfelelő mennyiségű és minőségű fényről. Az orchidea bár kedveli a fényt, óvjuk a közvetlenül tűző naptól! Az erős napsugárzástól a levelei ugyanis könnyen megégnek, kifehérednek és rövid időn belül elpusztulnak.
  • Figyeljünk a léggyökerek egészséges fejlődését. A növényünk léggyökerei jó állapotban vannak, életerősek, vagyis nem fonnyadtak, akkor az orchideánk belátható időn belül újra bimbókat képez.

 

Hogyan maradnak egészségesek a léggyökerek?

  • Ahhoz, hogy gyökerek egészségesen fejlődjenek, ajánlott az orchideánkat olyan áttetsző edénybe ültetni, amelyiknek az oldalán, kisebb lyukakon a gyökerek kibújhatnak a fényre. Ilyen orchidea virágedények (cserepek) kertészeti szakboltokban beszerezhetők.

 

 

 

Az orchidea öntözésének minősége és mennyisége valamint, rendszeressége kiemelt figyelmet igényel!

Hogyan és mikor öntözzük?

  • A növényünket csak forralt, langyosra hűlt vízzel öntözzük! Az öntözés gyakorisága a helyiség hőmérsékletének a függvénye. Télen egy – kéthetente történjen! A nedvesség hiányát a léggyökerek állapota minden esetben jelzi. Amikor szürkészöldes lesz a színük, jelzik, hogy ideje a locsolásnak. Meghálálják, ha Időnként az egész növényt langyos zuhany alatt megfürösztjük. Ilyenkor a levelek hónaljában, találkozásuknál felgyülemlő fölösleges vizet feltétlen szárítsuk ki, vagy törlőpapírra itassuk fel.

 

Milyen hőmérsékleten neveljük az orchideánkat?

  • A nappali-éjszakai hőmérséklet változásával könnyen virágzásra bírhatjuk a növényünket. Ehhez az éj­szakai 15-18 és a nappali 20-25 fok a legideálisabb.

 

Kell tápoldatozói az orchideát?

  • A többi más növényhez hasonlóan az orchideának is szüksége van tápoldatra. De figyelem! Csak kimondottan az orchidea számára előállított tápol­datot vásároljunk! Az ilyen tápoldat serkenteni fogja a virágzását, viszont más növényekhez használt „erős” tápoldatok még erős hígításban is könnyen károsíthatják a növény egészséges fejlődését.

 

Kel metszeni az orchideát?

  • Virágzás után, miután leszáradt a szár, vágjuk vissza. Az öreg száron található minden szárcsomó egy újabb virágfürt kibontakozására ad reményt. Ezért a szárat mindig a legalsó ilyen szárcsomó fölött vágjuk vissza.

 

 

 

A gondosan ápolt orchidea az otthonunk egyik legszebb, legegzotikusabb és leghosszabban virágzó dísznövénye.

 

Kenyeres Réka köszöni a figyelmüket.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots