Pihenősarkot építek

 

A lakókert a kényeztetésünknek színhelye, de ez csak akkor igaz, ha a benne elhelyezett bútorok, dekorációk azon kívül, hogy dekoratívak és divatosak, kertünk komfortját fokozzák, kényelmünket kiszolgálják.

Az ilyen kertrészek hangulatát fokozzák a lakás belsőterének berendezésével harmonizáló minden olyan kerti építmény, mint: pergolák, szaletlik burkolatok, lépcsők, dekorációk, virágrácsok, virágtartók, padok, madáritatók, csobogók, de az olyan környező növényzet is, amelyik véd a tolakodó tekintetektől, óv a széltől, huzattól s a perzselő napsütéstől.

Tévedés ne essék, ilyen “zugot” pihenősarkot azok is kiépíthetnek, akik csupán egy emeleti lakás loggiával rendelkeznek.

 

Mivel most kissé bővebben igyekszem foglalkozni s arról képeket bemutatni az a pihenőkert egyik leghangulatosabb része, vagyis a pihenősarok.

 

Hol található ez a hely a kertünkben? Egyszerű a válasz, ahol, amikor a kertben tartózkodunk, ott jól érezzük magunkat. Pihenősarkot csak is a kertnek ilyen helyén érdemes kiépíteni. Talán azért, mert éppen odasüt a nap. Mert a tavaszi és őszi hónapokban ott szeretünk ücsörögni, vagy éppen azért, mert a fák és bokrok lombjai alatt a tikkasztó nyár melegét ott a legkönnyebb elviselni.

A kellően megválasztott kerti zúg minden korosztály számára pihentető élményt nyújthat. Kinek a napozás örömét nyújtja, kinek az elmélyült olvasás zavartalan élményét, megint másoknak a melankolikus emlékekbe való elmerülést segítheti

A pihenősarok, ha szép rálátásunk van egy tájra, épüljön a kert legmagasabb pontjára a panorámára néző megfelelő tájolással. Ha ilyen adottságokkal nem rendelkezik a kertünk, akkor keressünk valamilyen más látványosságot.

Például egy szép évelőágyás, rózsalugas, virágzó bokorcsoport, kis kerti tó, csobogó is lehet jó választás. Lehetőségünk van egy ilyen kerti pihenősarok kiépítésére egy percig se habozzunk, kezdjünk máris hozzá!

Benedetti Veronika – kerttervező

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots