Rozi mama biokertészeti jó tanácsai (szobanövényekhez)

 

A nappalok meghosszabbodásával, a hosszú téli pihenő után már a szobanövényeink életében is meg­indul a fejlődés időszaka. Az öntözést a téli heti egy-két öntözéshez ké­pest sűríteni kell. Szobanövényeink esetleg szükséges átültetését (erről magazinunk idevonatkozó cikkeiben bővebben is olvashatnak) leghelyesebb most, a fejlődési időszak beálltával elvégezni.

 

NÖVÉNY LOCOLÁS

 

Nagyon fontos, hogy az átültetésnél a növény jelenlegi földlabdája ne es­sen szét. Ne használjunk a régi cseréphez viszonyítva túl nagyméretű cserepet. A túl nagy edényben a növény csak a gyökérzetét fejleszti s ilyenkor a díszítő levélzet dúsulása, vagy a növény virágzása visszamarad.

 

SZOBANÖVÉNY ÁTÜLTETÉS

 

Az újonnan átültetett növény tápanyag-felvételében – az életében megbolygatott gyökérzet miatt,

Zavar, pangás áll be s ez a növényünk pusztulásához vezet. A virágárudákban készen vásárolt szobanövények az átültetés után, éppen ezért fonnyadnak és pusztulnak el.

 

SZOBANÖVÉNY LEVÉL MOSÁS

 

Az első erősebb beöntözés után óva­tosan bánjunk még a rendszeres öntözéssel is. In­kább a lombozat gyakoribb perme­tezésével adjunk vizet, mint sűrű öntözéssel. Két – három hét után már a tápsóval történő öntözést is megkezdhetjük. Ilyenkor feltétlen társuk be a kereskedelemben beszerezhető tápoldatok, tápsók hígítási előírását.

 

Rozi mama

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots