Rozi mama biokertészeti jó tanácsai (virágoskertben)

 

Virágos kertünkben is hamarosan sok lesz a tennivaló. Rózsáinkat és a kényesebb, betakart növényeinket már­ciusban már ki kell takarnunk. Ha már fagypont fölött van az állandóan a hőmérő, úgy ne halasszuk a kitakarást, mert könnyen előfordulhat, hogy a takarás alatt a szemek hajtani kezdenek, majd befüllednek.

 

FUTÓRÓZSA

 

Rózsáink­nál ezzel a munkával párhuzamo­san elvégezzük metszésüket is. Az erős növekedésűeket hosszabbra: 5—6 szemre,a gyengébb növe­kedésűeket rövidebbre: 2—3 szemre metsszük vissza. Az igen satnya vékony vesszőket vagy egészén kivágjuk, vagy egy szemre visszametsszük.

 

RÓZSA METSZÉSE

 

 

A magas törzsre oltott futó­rózsákat, melyeket általában szomorú rózsáknak is nevezünk, ezeket és a befuttatásra ültetett futórózsákat nem metsszük, csak esetleges ritkí­tást, tisztogatást végzünk rajtuk.

A folyton nyíló babarózsákat (polyantha) és parkrózsákat 4—5 szemre vágjuk vissza.

A rózsaágy talaját ezután tisztítsuk és lazítsuk meg ásóvillával.

 

 

METSZÉS SZAKSZERŰN

 

Amint a talaj fagy- és nedvességállapota megengedi, elvethetjük szabadba vethető virágaink magját. Ilyenek: rézvirág, büdöske, szarkaláb, körömvirág, őszirózsa, viola stb. Még jobb azonban, ha módunk van egy kis palántaágyat készíteni. Legfeljebb 120 cm széles tetszés szerinti hosszú ágyat készítünk. Hosszirányban kb. 20 cm ma­gas bakháttal szegjük. Lehetőleg porhanyós, jó kerti földdel, komposztfölddel cseréljük ki az eredeti talajt, vagy ke­verjük bele 15 cm mélyen. Virágmagvainkat, de a zöldség és fűszer magvainkat ide vetjük el.

 

 

VIRÁGÁGY

 

Növény- nemenként kis parcellákra osztjuk és gondosan meg­jelöljük, hogy melyik ágyásba mit vetetünk. A két szélen levő bakháton átfektetett deszka, gyékény, szalma takarása védi növé­nyeinket a fagy ellen, anélkül, hogy rájuk nehezednék. Ilyen palánta­ágyba vethetjük legtöbb virágunkat.

 

EGYNYÁRI VIRÁGOK

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots