Rozi mama biokertészeti jó tanácsai (zöldségeskertben)

Hosszú évek után talán idén lesz az első év, hogy a hosszú tél miatt ezekkel a munkák­kal megkéstünk. Jól jártak azok a kertbarátok, akik a talajmunkákat már ősszel el­végezték és a kertjük készen áll a tavaszi vetési munkákra.

 

ÁGYÁS KÉSZÍTÉSE

 

Fagymentes, száraz napokon ásóvillával lazítsuk fel az ősszel már megforgatott és megtrágyázott földet. A trágyázás, ha elmaradt volna most pótolhatjuk érett istállótrágyával, vagy érett komposzttal.

Kisebb kertekbe érdemes kereskedelembe beszerezhető, zsákos termőföldet és trágyát vásárolni. Ehhez tudni kell, hogy a zöldségnövények többsége a semlegeshez közeli, enyhén savanyú talajt kedveli.

 

MAGVETÉS ÁGYÁSBA

 

Zöldségesünk számára, ha van lehetőségünk használjunk palántanevelő ágyat. Ide vessük a kései káposztaféléket, karalábét, bimbós­kelt, kései karfiolt, kései kelt, salá­tát. Állandó helyére vetjük gondo­san elkészített porhanyós ágyakba a petrezselymet, sárgarépát, borsót, ahogy a talaj fagymentes állapota majd en­gedi.

 

 

VETEMÉNYES ÁGYÁS

 

Az állandó helyre vetett zöldségfélék helyét, ha télen már előre megterveztük és tudjuk, hogy mit hova szeretnénk ültetni, akkor ki kell alakítani a megfelelő ágyásokat. Olyan ágyás méretekben érdemes gondolkodjunk, amelyik könnyen körbejárhatóak és minden benne lévő növénysorhoz könnyen hozzáférünk. Az ágyások közé ezért ösvényeket is készítsünk. Az ágyások széleit gombamentesített deszkával, mosott nagyméretű kaviccsal, használt téglával, esetleg terméskövekkel tetszetősen körbehatárolhatjuk.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots