Rozi mama kertészeti jó tanácsai (gyümölcsösben)

A dátum még telet jelez, de már érezzük, tudjuk, hogy már­cius beköszöntével meg érkezik a tavasz. A házi kis kertekben végre megkezdődhetnek a tavaszi munkák.

 

HAJNAL A KISKERTBEN

 

Gyümölcsös kertünkben komoly fel­adat vár ránk: a rügyfakadás előtti permetezés. A lemosó permetezéssel főleg a gyümölcsfákat kell permetezni, de ne maradjanak ki a szőlőtőkék, a köszméte- és a ribiszkebokrok, valamint a málnatövek sem. Bár az idei tél a károsítók egy részét elpusztította, az ellenállóbbak átteleltek, ezért kora tavasszal, főleg, ha a lombmulatás utáni permetezést elmulasztottuk volna, most feltétlen pótolnunk kell.

 

METSZÉS GYÜMÖLCSFÁN

 

 

 

 

A permetezést előzze meg a metszés és a mechanikai védekezés!

A kívánt hatás eléréséhez a permetezést fagymentes és lehetőleg  szélcsendes időben végezzük, amikor napközben a levegő hőmérséklete már eléri az 5 -10°C- t.

 

FA GOMBÁSODÁSA

 

 

 

A metszés során mindenképpen távolítsuk el a sérült, letört vagy különféle károsítókkal (monília, tűzelhalás, vértetű, pajzstetvek) erősen fertőzött, száradó vesszőket, ágrészeket is. A beteg részekkel együtt az egészséges részből is vágjunk le egy kb. 8-10 cm-es darabot. A sebfelületeket pedig viaszos sebtapasszal zárjuk le.

 

PAJZSTETVEK FÁN

 

A rügyfakadás előtti per­metezés 2%- os rézgálicoldattal — kertészelnevezés szerint: bordói lével – lemosásszerűen történik. A permetlének minden kis ághoz, annak min­den hajlatához, elágazódásához el kell jutni és pedig úgy, hogy a permetlé a felületeket egyenletesen lemossa.

A réztartalmú készítmények közös jellemzője, hogy a lisztharmat kivételével a gombás és a baktériumos betegségek egész sora ellen hatékonyak. Figyelem! Őszibarack fára rügypattanás után réztartalmú szert kipermetezni már nem szabad, mert a rügyeket leégeti.

 

PERMETEZÉS

 

Az esetek többségében gyümölcsfáinkat a gombás fertőzések és a rovarok egyaránt károsítják, ezért, ha vértetvesek, pajzstetvesek a fáink, vagy ha a lombhullatás utáni permetezés elmaradt, akkor ellenük együttes védekezés szükséges. A lemosó permetezésnél gombaölő szerrel rovarölő szert is érdemes kipermetezni. A kombinált permetezést megkönnyítendő, gyárilag kevert, kombinált szereket már árusítanak a szakboltokban. Ilyen szer például az olajos rézkén. Az olaj benne vagy paraffin, vagy napraforgó olaj, melyek a környezetet nem károsítják

 

 

FATÖRZS MESZELÉS

 

A permetezéshez megfelelő védőöltözékre és védőszemüvegre van szükség. A permetező szerek alkalmazása előtt figyelmesen olvassuk el a csomagolás címkéjén feltüntetett előírásokat

Ősszel, ha elmaradt volna — bár ez nagy hiba ügy gyümölcsösünk talaját, is mélyen meg kell ásni, de előtte a lehullott, fertőzött leveleket és termésmaradványokat össze kell gyűjteni és elégetni.

 

Rozi mama

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots