Rozi mama tanácsai a tavaszi virágok gondozásához

Idén korábban köszöntött ránk a tavasz, mint az elmúlt években. Lassan hosszabbodnak a nappalok. A föld búcsút int a fagynak, melegszik. Virágboltok sokféle színes tavaszi cserepes-növények kínálatával igyekeznek kedveskedni a színekre éhes szemeknek. De…! 

Tavaszi cserepes virágot lehetőleg kertészetből, vagy megbízható virág kereskedésből, boltból vásároljunk!

A megvásárolt növényeket néhány napig csak nappalra tegyük ki a szabadba, este lehetőleg hűvös, de huzat és fagymentes zárt helyen éjszakáztassuk. A kiültetésük csak a fagyos reggelek elmúltával esedékes, mert a frissen belocsolt növények gyökerei a hajnali hidegben könnyen elfagyhatnak. A kiültettetés után a növények tápoldatozása két – három hétig szigorúan kerülendő!

Kevés gondozást igénylő kora tavaszi virágok:

 

Árvácska:

Legkorábban kiültethető előnevelt virág. Sokszor még a zord teleinket is átvészeli és kora tavasszal már virágzik. Számtalan színváltozata létezik. Vegyesen ültetve szép színfoltja a balkonládáknak, de a kisebb kerteknek is.

Nem igényel sok vizet és tápoldatot, jól tűri a fagyos hideget.

Kitűnően alkalmazkodik a közép-európai klímához.

 

 

 

ÁRVÁCSKA

 

Primula:

Szabadföldiben minden további nélkül áttelelnek és korai virágzásával üde színfoltja a kiskerteknek.  Csoportosan ültetve a legmutatósabbak. Előnevelve viszonylag olcsón több színváltozata is könnyen beszerezhető

A kankalinfélék népes csa­ládjába tartozik. Közismert gyógynövény, főleg köhögés elleni teakeverékekben hasz­nálják. E kora tavaszi virág szereti a nedvességet és a hűvös helyet. Rendszeres öntözést igényel, de a csere­pes változatnál a virág alól mindig ki kell önteni a feles­leges vizet!

 

 

PRIMULA02

 

Tulipán:

Szabadföldiben, hogy tavasszal virágozzon, már előző év ősszén el kell dugni a hagymáját. Vannak igen korán nyílók és van későn, akár még június elején is virágzó változatai. Mióta a középkorban a hollandok kinemesítették, színben és formában a virágjainak se szeri – se száma Nincsen ember, aki egy csokor tulipán láttán jókedvre ne derülne. E közkedvelt tavaszi virágnak megszámlálhatatlan változata ismert. Valamikor egy hagymáért egy Aranyat is fizettek a középkori gyűjtők. A napos, félárnyékos helyet részesíti előnyben, sok ápolást nem igényel, de annál több tápanyag utánpótlást.

 

 

TULIPÁNOK

 

Vágott, vagy cserepes virágokat éjszaka hűvös helyen tároljuk, hogy szirmai összecsukódjanak!

Közreadta: Gál Noémi

További témához kapcsolódód cikkek:

http://lakberendezes.hu/kert/van-egy-perced-szobanovenyek-atulteteserol/

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots