Szagok és illatok

Emlékezetünkben egy kép láttán néha olyan rossz szagok ébrednek , melyeket korábban már valahol belélegeztünk. Nos, ezeket a kellemetlen szagokat, mind az otthonunk környékéről, mind pedig az otthonunkból szeretnénk örökre száműzni. Hogyan? Tessék elolvasni!

Orrunk rendkívül kifinomult érzékszerv, legalább is több tízezer éven át az volt. Napjainkra sem vesztette el jelentőségét ám, amikor a csúcsforgalomban gy teherautó után nyeljük annak minden füstjét és bűzét szívesen lemondanánk eme érzékszervünk minden megmaradt tudásáról

Ma már akár akarjuk, akár nem a levegő szennyezettsége – házon kívül, de házon belül is olyan méreteket ölt, hogy szaglóképességünket , mint valaha volt; egyik legkifinomultabb érzékszervünket, szép lassan elfelejthetjük. Az ár pedig nagy lesz érte, mert szaglásunk tompulásával lehalkul bennünk szervezetünknek egy olyan vészcsengő hangja, amelyik képes figyelmeztetni az egészségünkre káros anyagok szagára, vagy éppen az egészségünk megóvásához szükséges anyagok illatára.

 

Ezekre jelzésekre, sajnos egyre kevésbé figyelünk, s így tiltakozni sem tudunk, pedig napjaink egyik népbetegsége az allergia, éppen a nem kívánatos szagok szervezetünkbe való bejutásának káros következménye.

Az orrunkkal érzékelt kellemetlenségeket szagnak, a kellemeseket illatnak nevezzük.

És akkor még nem is említettük a kellemetlen szagok okozta állandó idegi fezsültséget, a fizikai és szellemi kimerültséget, s kitudja még mennyi más bajt, melyek mind e káros szagterhelés következményei.

De most foglalkozzunk csak az otthonunk falain belül alattomosan ránk támadó szagok jellemző tulajdonságaival.

 

Otthonunk szagforrásai:

• Gépjárművek és gyárak által kibocsátott gázok és salakanyagok

• Műanyagok, mesterséges illatosító szerek és vegyületeik

• Szintetikus hígítok és oldószerek

• Rothadó, bomló szerves anyagok

• Salétromos dohos falak, vagy maga a penész

• Mosatlan edények és textíliák, szellőztetés nélküli poros lakás

• Molyirtótól, vagy beleivódott cigaretta füsttől bűzlő ruhanemű

• Leégett zsír, pirított hagyma és még sok más

Ugye, ha csak olvassuk is, máris prüszkölhetnékünk támad? Emlékezetünkben egy kép láttán néha olyan rossz szagok ébrednek , melyeket korábban már valahol belélegeztünk. Nos, ezeket a kellemetlen szagokat, mind az otthonunk környékéről, mind pedig az otthonunkból szeretnénk örökre száműzni.

Néhány jó tanács az otthonunk szagtalanításához:

Lehetőleg ne költözzünk gyár vagy főútvonal mellé, ám ha mégis, úgy hozza a szükség:

• Építsünk be elektromos légcserélőt, vagy szellőztetésre válasszuk az esti órákat és a munkaszüneti napokat

• Távolítsunk el a lakásból a kellemetlen szagokat árasztó tárgyakat, növényeket

• Cseréljük le a szagos műanyagokat P.V.C. padlót, P.V.C. székeket és más szagos műanyagból készült berendezési tárgyat természetes anyagokra (Megjegyzem: Ma már készülnek szagtalan, egészségre nem veszélyes műanyagból esztétikus berendezési tárgyak és nyílás zárok.)

• Fessük át a falakat természetes, átszellőző festékkel, (kerüljük a műanyagalapú tapétákat)

• Takarítsunk át minden szobát és minden szekrényt, mossunk, vagy tisztíttassunk ki minden textíliát és bútorkárpitot

• Takarításhoz használjunk minél több természetes alapanyagú takarítószert.

• Szagtalanításra helyezzünk kis tálakba szódabikarbonát, a túlzott nedvesség elszívására pedig konyhasót

• A konyhai és fürdőszobai szagokat szellőzőkürtön keresztül vezessük a szabadba, (Elektromos szag- és pára elszívóval, ventilátorral segíthetjük.)

• Illatos virágok és füvek akár élő, akár szárított formában, a lakásban való elhelyezése, minél több helyiségében ajánlatos.

• Mesterséges illatosító szereket sohase, természetes illóolajokkal kevert vizet minden esetben párologtassunk a légtérbe. (Főleg óvakodjunk a hajtógázos kiszerelésű légfrissítőktől)

A jó közérzet és a barátságos otthon feltétele a lakás kellemes és természetes illata, mely egyben minősíti az ott lakókat a belépő látogató számára.

Aromásító olajok tulajdonságai:

LEVENDULA

Sebgyógyító hatása mellett értékes nyugtató. Fürdővízbe, ruhaközé, párologtatóba egyaránt használható. Lepedőre cseppenve, (egy- két csepp) nyugalmas alvást biztosít.

RÓZSA

A legismertebb illóolajak egyike. Már az ókorban is ismerték és használták, sőt még ételeket és italokat is illatosítottak rózsavízzel.

Olaja értékes, feszültséget és depressziót enyhít. Fürdővízbe oldva antiszeptikus hatása erősebb, mint sok ma ismeretes és használt fertőtlenítőszeré. Párologtatóba, mécsesbe, ágyneműre cseppentve ajánlatos használni.

SZÁNTÁL

Erős illatú drága olaj, ezért óvatosan használjuk. Nyugtalanságot, feszültséget csökkentő hatása miatt a világon mindenütt elterjedt illóolaj.

Párologtatók vizébe, olajmécsekbe ajánlott.

KAMILLA

A leggyakrabban használt növénykivonat. Használjuk inhalálásra, mert nyugtatja a nyálkahártyát és csökkenti a gyulladásokat, de illata idegnyugtatóként is rendkívül hatásos.

Ajánlott fürdővízbe, párologtatóba-szójaolajjal keverve kis tálban elkeverve, gyerekszobákba kellemes nyugodt álmot hozó hatása miatt is.

CITROMFŰ

Mirtusszal együtt már az ókorban ismert illatosító szer. Méhviaszhoz keverve parketták, padlók tisztítására kiválóan alkalmas. A lakás meghatározó illatélményévé válhat.

Illata különben feszültségoldó és nyugtató hatású. A használata ajánlott fürdővízbe, párologtatóba, vagy lepedőre cseppentve egyaránt.

BORÓKA

Gin pálinka jellegzetes íz és illatanyaga. Rendkívül erős olajával csínján kell bánni. Antiszeptikus hatása magasan kiváló, ezért sebek borogatására jól használható.

Illata kis mennyiségben a légutakat tisztítja az emberi szervezetre, pedig élénkítő hatású. Túladagolása fejfájást okozhat.

Köszönöm figyelmüket.

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots