Tanácsok a gyepgondozáshoz

 

 

Minden kerttulajdonos egységes, zöld színben ragyogó fűtakaróról álmodik. A szép gyepfelületért viszont meg kell szenvedni. Sok figyelmet és rendszeres karbantartást igényel a pázsit. Öt jó tanács a kerttulajdonosaiknak.

 

 

 

 

 

Évente legalább egyszer érdemes után vetni a füvet. A legfontosabb a megfelelő fűmag kiválasztása. A leggyakoribb típusok a pázsit-, sport-, taposást tűrő, nyírást ritkán igénylő, illetve az árnyék- vagy szárazságtűrő fűmagkeverékek. A pázsit fűmagok képezik a legszebb fűtakarót, de igénylik a rendszeres gondoskodást és öntözést. A sport fűmagkeverékek jó ellenálló-képességgel rendelkeznek, könnyebben regenerálódnak. Gyerekek, házi kedvencek miatt ajánlott elvetni. A szárazságtűrő fűmagok jobban viselik az aszályos időket. A kert árnyékos részeire az árnyéktűrő fűmagkeverék ajánlott. Akár többféle mag keverékét is elvethetünk a szezon kezdetén, természetesen a kertrész funkciójának és elhelyezkedésének megfelelően.

 

 

 

A Kezdő kerttulajdonosok sokszor nem tudják, miért is fontos mozzanata a fűápolásnak a gyepszellőztetés? Időről időre a gyakori csapadék miatt tömött pórusúvá válik a kertünk talaja. A gyepszellőztetés funkciója a talaj frissítése és fellazítása, oxigénnel való ellátása. Segít eltávolítani a talajon kialakult szerves réteget, ami főleg elhalt növényi részekből, fű nyesedékből, mohából tevődik össze. A kert sajátosságaitól függően használhatunk kézi gyepszellőztetőt, amelyik gereblyére hasonlító eszköz, csak attól eltérő módon karom formájú fogakkal ellátott,

 

 

A piacon kaphatók elektromos mély- szellőztetők. Az ilyen gépekkel gyorsan és könnyen lehet a gyepfelületeket megmunkálni. A késeket illetve a kézi eszközt pár centi mélységre állítjuk be, és így forgassuk ki az elhalt gyeptöveket és gazokat a talajból. Érdemes először a felszíni réteget megmozgatni, majd kissé mélyebben a műveletet megismételhetjük. A szakboltok, webes áruházak kínálatából, mint: (Praktiker, vagy: www.devalt24.hu online webes áruház oldalairól) kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb erősségű, szélességű gépet. (utóbbi: akkumulátoros fűnyírókat és kéziszerszámokat is forgalmaz)

 

Szellőztetés után kell kiszórni a gyepjavító táp sőt, vagy szerves trágyát Ha a gyepfelület ritkás, „foltos” pótolni kell újbóli vetőmag kiszórásával. A frissen tápanyaggal ellátott talaj biztosíték arra. hogy az új vetés „folt” mentesen kizöldüljön.           Esetleges sikertelenség esetén érdemes szakemberek véleményét   kikérni.

 

 

A kert egyik legjobb barátja az esővíz. Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt egyre többen döntenek a hasznosítása Legelső pozitív tulajdonsága, hogy ingyen van, második, hogy klórt nem tartalmaz. Kis fáradtsággal sok pénzt spórolhatunk az összegyűjtött esővízzel. Ezért érdemes esővíz gyűjtő tartályokat beszerezni. Számos esztétikus esővíz gyűjtőedény közül válogathatunk a kertészeti árudákban és szakboltokban.

 

 

 Gondoskodjunk a fűnyíró szokásos karbantartásáról! Kései mindig legyenek élesek, hiszen ha tompa állapotban használjuk, a fűszálakat tépni fogja. A gyepfelület élénkzöld színe ez esetben siralmasan megváltozik, lehangolón fakó lesz. A rendszeres fűnyírás nem csak esztétikai kérdés, hanem a gyepfelületet is dúsabbá teszi. Használhatunk kézi fűnyírót, amelyik igen praktikus a kerítés vagy a fal melletti részek gondozásánál.

Nagy Szilvia (Praktiker)

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots