Tavasz az erkélyen, tavasz a teraszon

Az erkélyeinken és a teraszainkon ládákban díszlő hagymás virágok pompás látványában gyönyörködhetünk márciustól egészen júliusig. Ezek a tavaszi hónapok éppen lefedik azt az időszakot, amikor a meleg még képtelen megbirkózni a hajnali dérrel, de a nappalok már egyre hosszabbak és melegebbek.

Ilyenkor elegáns s színpompás látványt nyújtanak a virágládákban, konténerekben egymás után nyíló hagymás virágok. Csodás díszei a tavasznak. Naponta megcsodálhatjuk a várva – várt első virágaikat. Szépségükkel, színpompájukkal bőven kárpótoljak a tavaszi időjárás még esetleges szeszélyét.

A virágládák színpompás hagymás növényeikkel csodálatos tavaszi dekorációi az erkélyeknek és a teraszoknak.

 

 

A korai hagymás virágok, mint például a tulipán, a nárcisz, a krókusz és társaik a legalkalmasabbak arra, hogy tavasz hangulatot elhozzák otthonuk életébe. Ezeknek a növényeknek a ragyogó színpalettája, csodálatos módon alakítják át otthonunk képét és kellemét a hosszú téli hónapok színtelensége után.

Akinek kevés a szabadideje és helye sincsen hozzá, hogy a virágládákba elültetett hagymásokat átteleltesse (meggyökereztesse) vagyis azokat ősszel a kívánt időben elültesse, kertészeti árudákban balkonládába szakszerűen és gondosan beültetett, egymással harmonikusan társítható, il­letve egymást követően nyíló fajokból válogatott összeállításokat készen is beszerezhetik, ugyanott virág ládákkal és szerelvényeikkel együtt

Annak érdekében, hogy az erkélyen a készen vásárolt virágládáinkban a hagymás növényink hamarabb kivirágozzanak, és fokozatosan alkalmazkodjanak a változásokhoz, az „erkélyszezon kezdetének” március elejét esetleg már február végét is választhatjuk. A növények a korai friss, csípős levegőn könnyen megfázhatnak, sőt akár el is pusztulhatnak, ezért a hőmérséklet csökkenésével járó napokon, főleg éjszakákra a növényeinket fólia takaróval, akár több rétegben is „csomagoljuk be”! A fólia takarót csak rétegenként és csak az időjárás melegedésével, kezdetben rövidebb időszakokra, majd egyre hosszabban távolítsuk csak el!

Az öntözést és a táplálását a növényeknek addig ne kezdjük meg, amíg az első hajtások nem jelennek meg rajtuk. Ezután a hagymákat nagyon óvatosan és fokozatosan, helyreállítva az öntözés normális intenzitását kezdjük öntözni. A tápozást először négyszer, majd kétszer hígított tápoldattal végezzük, heti egy két alkalommal, de azt egészen virágzás végéig és rendszeresen.

 

 

A virágzás befejezése után minden hagymás növény felkészül a pihenésre. Ezért elvirágzásuk után fokozatosan minimálisra, majd végleg elhagyjuk az öntözésüket. Miután a leveleik lesárgulnak, a hagymákat, gumókat kiássuk és árnyékos helyen néhány napig a levegőn szárítjuk, végül a maradék földtől, pikkelylevelektől és gyökerektől letisztulgatjuk. A következő ültetésig száraz, hűvös és sötét helyen tároljuk. Akinek van kertje ősszel oda, akinek van helye a tárolásukra ismét virágládába, vagy konténerekbe duggatjuk a hagymákat.

 

Berey Annuska, Szatmárnémeti

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots