Tavaszi munkák a kis kertben

 

 

Talpra magyar itt a tavasz! Itt az idő most vagy soha. Itt az idő, hogy elkezdjük megtervezni a kerti teendőinket! Legyen szó dísznövényekről, gyümölcsös kertről vagy zöldség ágyásokról s virágkoskertről.

A február és március kulcsfontosságú időszak a kertészkedők életében. A gondos tavaszi munkáját a kert sokszorosan meghálálója a gazdájának.

Miről is van szó?

Most van itt az ideje a gyümölcsfák és bokrok metszésének

A február végi és márciusi hetek – kivétel a mostani február végi napok – általában már fagymentesek, vagyis kezdhetünk metszeni és ritkítani az ágak, vesszők között.

  • Kezdjük a metszést a leszáradt, sérült, vagy teljesen lefagyott ágak és vesszők eltávolításával!
  • Figyeljünk arra, hogy a nem teljes mértékben elfagyott vesszőket ne kurtításuk tovább, ne gyengítsük azokat a vágással! Várjuk meg azokkal a rügy pattanást idejét, esetleg még bizonyos részeik kihajthatnak.

 

 

  • Vannak fák és bokrok, melyeket már február végén gond nélkül visszavághatunk, mint például: almafa, körtefa, ribizli, bodza, vagy a fagyal- és galagonyabokrokat.
  • A kajszibarack, nektarin, szilva, meggy vagy málna, egres, mogyoróbokrokkal azonban még várjunk legalább március közepéig, végéig 10- 12 C átlagos hőmérséklet bekövetkeztéig.
  • A metszéssel, ritkítással okozott a sebeket még a metszés napján kenjük le sebtapasszal!
  • Fagymentes időben a szokásos év eleji lemosópermetezést véletlenül se hagyjuk el az elvégzendő munkák sorából!

 

 

Palántanevelés a zöldség és virágágyásokhoz

A zöldségféléket és kedvelt virágjainkat, amennyiben szeretnénk, hogy korán kinyíljanak és termést hozzanak, palántázni kell! A korai termést és virágot ígérő növények ugyanis túlzottan érzékenyek az időjárás változására, de leginkább a hajnali fagyokra. Ám, ha minél korábban szeretnénk a kertünkből szedett zöldségféléket az asztalon látni, akkor már most kezdjük hozzá a palántaneveléshez!

Lehet magot vetni cserépbe, tejfölös pohárba s világos ablak közt, verandán hajtatni, vagy kimondottan erre a célra készített, lécváz keretre feszített fóliás palántanevelőben a kis növénykéket előnevelni. Utóbbinak az elkészítése némi kézügyességgel, néhány százforintos költséggel házilag is könnyen kivitelezhető.

Ovis és kis iskolás gyerekkel kész öröm az ilyesféle otthoni barkácsolás, az ilyen módon történő palántanevelés, az azzal járó napi rendszeres locsolással és tápoldatozással.

Salátát, paradicsomot, paprikát, karalábét, fejes káposztát, kelkáposztát, padlizsánt, karfiolt vagy cukkinit, brokkolit minden további nélkül nevelhetünk otthoni környezetben ahhoz, hogy megerősödésük után, a hajnali fagyok elmúltával végleges helyükre kiültessük a számukra előkészített ágyásokba.

Közvetlen veteményezni is lehet a kis kertben:

Vannak virág és zöldségfélék melyeknek a magját közvetlen a kertben is elvethetünk. Ezzel kapcsolatban először is tájékozódjunk a vetőmagok tasakjain olvasható leírásokból, vetési útmutatókból.

Vannak zöldség és virágmagok melyek nem igényelnek tartósan magas talajhőmérsékletet. Arra azonban feltételen figyeljünk oda, hogy magvak tasakján feltüntetett ültetési mélységet be kell tartani! Ellenkező esetben a magvak, bár már a Nap fejünk fölött süt, mégsem fognak kikelni. Minden előző munkánk könnyen karba vesz a helytelen ültetés miatt.

Egy egyszerű megoldás: A magokat selyempapírból vágott 1 -2 cm széles csikókra, lisztből készült csirizzel felragasztjuk. Majd ezeket a csikókat az ágyásba, gereblye nyelével húzott árkába fektetjük és szitált komposztfölddel betakarjuk. A veteményt ezután óvatosan  beöntözzük!

A korai zöldségeket, mint a zöldborsó, petrezselyem, fehér gyökér, sárga répa, sóska, spenót, vöröshagyma, retek és fejes saláta miután kiengedett a fagyott talaj máris elvethetjük.

Kikelés után a kis növényeket gondosan kiegyeljük, talajúakat megkajáljuk és fagymentes időben megöntözzük.

 

 

 

Nagyobb sikerélmény sem felnőtt, sem gyermek számára nem létezik, mint amikor a saját ültetésű zöldségeinket fel – és leszedhetjük, vagy a kinyílt virágjainkban gyönyörködhetünk, csokrukkal másoknak kedveskedhetünk.

Berey Annuska.  Szatmárnémeti

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots