Tavaszvárás a kiskertben

 

A híradásokból egyre rémisztőbbek azok az információk, melyek külföldről behozott, mérgezett élelmiszerekről szólnak. Talán eljött ismét annak az ideje, hogy a kerttel rendelkező olvasóink fontolóra vegyék háztartásuk – önmaguk termesztette zöldséggel, fűszerekkel és gyümölccsel történő ellátását.

 

 

A saját kiskertekben termesztett zöldségfélék, fűszernövények ízével, amúgy sem vetekedhetnek a bolti tasakos termékek, és akkor még azok árairól nem is beszélünk.

A konyhakertészkedés nem csak gazdasági munka – és főleg a városi embernek nem az – mert az egészséges zöldfélék fogyasztása mellett a jó levegő és a mozgás öröme is kijár a szabadban serénykedőknek. Az efféle, hasznos családi időtöltéshez igyekszem havonta jó tanáccsal szolgálni és a témához kapcsolódó kérdéseikre email-ben válaszolni.

 

 

 

 

 

 

E rövid téli hónap időjárásától függ a kertbéli teendő, ha az idő enyhülni kezd, a hó elolvad, lehet már foglalatoskodni a virágos kertben, a zöldségeskertben és a gyümölcsösben.

 

 

 

 

Ilyenkor első teendő a hosszú tél alatt felgyülemlett különféle szemét, maradék száraz levelek és növényi szárak, gondos összegyűjtése és zsákba szedése. Az égetés és a velejáró füstszag, nemcsak, szomszédainkat bosszantja, hanem a ruhánkba is beleivódik hosszú időre. Ezért jobb, ha elkerüljük az ilyen környezetünket és tüdőnket is károsító tevékenységet.

 

 

 

 

 

A kert takarítása, csinosítása rendezetté teszik környezetünket, de egyben rendszeretetre is nevel, ami a gyerekek esetében, akár még ajánlatos is lehet.

A jácint, tulipán és más hagymás növények ágyásain a takarót meglazítjuk, esetleg egy szép napsütéses délelőtt leszedhetjük, hogy az alatta lévő növényzet levegőhöz jusson. Éjszakára, azonban feltétlen tegyük vissza a takarásokat, hiszen az éjjeli fagyok még kárt tehetnek a hagymáinkban.

A hónap vége felé, ha már kedvezőbb a napi hőmérséklet, akkor a rózsákon is meglazíthatjuk a takarókat, hogy a rügyek még véletlenül se fülledjenek be a napfény melegétől.

A gumós, hagymás növények, ha a fagy hatására kiemelkednének a földből, nem szabad azokat kézzel visszanyomkodni, mert így csak a gyökereiket sértjük meg, inkább kis kapával óvatosan földet húzunk föléjük, vagy, ha van komposztunk, akkor abból szórjunk köréjük.

 

 

 

 

Ősszel a gyepre elhintett trágyát, ilyenkor még nem seperjük le, de gyérfogú gereblyével átdolgozzuk, és ahol látjuk, hogy hiányosan szórtuk ki, húzzuk oda máshonnan a felesleget. A tavaszi esőzésék, a még megmaradt trágyát bemossák a földbe és így jótékony hatást gyakorolhat pázsitunk korai zöldülésére.

A szép napsütésben már a konyhakertben is lehet munkálkodni. Időnk még van, főleg azokban a kertekben, ahol kötött, nehéz a talaj és ezért a föld nehezebben melegszik fel, kár a sietséggel.

 

 

 

 

Az ágyásokat, melyeket az ősz folyamán nagyolva már felástunk, hogy a fagy jól átjárja, most újra ássuk, elgereblyézzük és megformáljuk, majd kevésbé fagymentes helyeken a korai sárgarépa-, petrezselyem- salátamagot elvethetjük.

Próba-szerencse, az újhagymának valót is eldugathatjuk, ha sikerül, már korán ehetünk finom, zsenge zöldhagymát jó kis libazsíros kenyérrel.

 

 

 

Február közepén már a melegágyat is elkészíthetjük. Fél méter mélyen téglalap alakban kiássuk a földet, olyan nagyságban, ahogy korábban már elterveztünk. A melegágy helyét lehetőség szerint déli, mindig napos helyre tervezzük. Fagyzugos, fénytelen helyen kár is kísérletezni vele.

A fél méter mélységet feltöltjük, istálló vagy zsákos gombatrágyával majd jól lenyomkodjuk, oly módon, hogy egyfelé, az ágyásunk kissé lejtsen. Deszkából 40-50 cm magas keretet készítünk köréje, majd az üres helyet feltöltjük 25-30 cm vastag jó minőségű kerti földdel.

 

 

 

 

Tetejére vagy fakeretes üvegfedést, vagy lécrámára kifeszített fólia fedelet teszünk. Az így elkészült meleg ágyást 2-3 napra deszkával, esetleg vastagabb ponyvával betakarjuk, hogy az alatta lévő kerti föld a trágya bomlásából keletkezett hőtől átmelegedjen.

Az így előkészített ágyásba vetjük a tasakokon feltüntetett sortávolság betartásával, a magokat. A sorok közé óvatosan kis árkokat húzunk az öntözésnél lecsurgó, fölösleges locsolóvíznek. Jelöljünk meg miden elültetett magsort kis táblácskával, melyre filctollal ráírjuk a növény nevét és vetési idejét.

Kikelésig hagyjuk az ágyást nyugodtan, de ahogy észrevesszük, hogy az apró kis zöld levelek kibújtak a föld alól, attól kezdve gondosan szellőztessük és permetezve öntözzük napi rendszerességgel melegágyunkat.

Éjszakára az ágyásokat takarjuk deszkafedéllel esetleg meleg pokróccal vagy ponyvával, hogy a kis növényeink, nehogy megfázzanak. Nappal azonban szedjük fel a takarókat, hogy kellő mennyiségű fény érje a leveleket, mert ellenkező esetben a leendő palántáink legyengülnek, könnyen megnyúlhatnak és elszíntelenednek.

 

 

 

 

A gyümölcsös kertben is lesz teendők február vége felé. Ilyenkor kell megritkítani a gyümölcsfák elburjánzott ágait, visszavágni a túl hosszúra nőtt hajtásokat. Napos szélcsendes időben megkezdhetjük a lemosó permetezést, melyet soha sem szabad elmulasztani, mert a további növényvédelem mennyisége és minősége, e jól és időben elvégzett munkánk függvénye lesz.

 

 

 

 

Amennyiben őszről maradt jól érett istállótrágyánk, most még szórhatunk belőle a gyümölcsfáink felásott tányérjaiba. A fa törzsére erősített hernyó gyűrűket, ha a tél folyamán megrongálódtak, cseréljük le és a régieket tüzeljük el.

A lakásban telelő növényeinket is állandó gonddal és szeretettel vegyük körül, hiszen a téli ápolást tavaszi és nyári bőséges virágzásukkal fogják meghálálni. A kissé legyengült növények cserepeiben, dézsáiban óvatosan 2-3 cm mélyen lazítsuk föl a földet, ha szükséges a hiányzó mennyiséget pótoljuk. Gyenge tápoldatos locsolással megkezdhetjük felerősítésüket a tavaszi virágoztatásra.

 

 

 

 

 

A február vége felé nyíló cserepesek, mint a Fuxia, Vanilia, Pelargonia gyengén fejlett és elszáradt hajtásait vágjuk vissza, hogy az egészséges rügyekből kifejlődő szép és fejlett hajtásoknak legyen ideje megerősödni.

A virágzásnak indult hajtatott tulipánok, jácintok, nárciszok, most fejtik ki teljes pompájukat, amennyiben megkapják a megfelelő gondozást, tápoldatos kezelést és rendszeres, de kíméletes öntözést, hálából az otthonunkból virágoskertet varázsolnak.

 

 

 

 

A dézsában áttelelő mediterrán növényeinket, mint például a Leandereket, Gránátalmákat, Hibiszkuszokat,Buganvilléket és más gyönyörűségeket mérsékelt öntözéssel és esetleges napoztatással elkezdhetjük felkészítésüket a tavaszi kitelepítésre.

 

 

 

Jó kertészkedést kívánok minden kedves olvasónknak a kiskertekben.

Győrffy Eszter

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots