Tíz:Tiszta víz, hanem tiszta vidd vissza. ….

Folytatása ennek a gyermek mond okának így hangzik: „Majd a szamár megissza.”Bizony az elhanyagolt medence vizének árát sokszorosan fizeti meg a hozzá nem értő ember.

 

 

Sokan nem is gondolnak arra, hogy egy átlagos méretű pancsolásra alkalmas kerti medencét közel 800-1000 vödör vízzel töltünk fel. Egy, méter mély és ötször nyolc méteres, már úszkálásra is alkalmas medencébe pedig négyszázszor annyi víz fér, mint egy fürdőkádba.

 

 

Tehát, amikor ezt a temérdek mennyiségű, méregdrága vizet, szakértelem hiányában a nyári nagy melegben nem kezeljük, néhány nap leforgása alatt megzavarosodik, s ami még rosszabb, bezöldül. Az ilyen bűzös víz pedig fürdőzésre alkalmatlan.

 

 

A kerti úszómedencék lényegét – technikai részét – általában a föld alá egy kisebb aknába süllyesztjük, míg a más részeit, melyek inkább a szemünket és más érzékszerveinket gyönyörködtetik, mint például a medence burkolatának színe, vagy a csillogó, netán rejtetten megvilágított esti víztükör, dicsekedni szoktunk. Minden túlzás nélkül, egy nyárestén szépen megvilágított kristálytiszta vizű medence látványa a kertben az egyik legnagyobb és leglátványosabb attrakció.

 

Víztisztító berendezés elvi bekötési rajza

 

A medencéket kivétel nélkül csapvízzel (nálunk ivóvízzel) töltjük fel. Márpedig köztudott, hogy az ivóvíz biológiailag aktív élettere a különféle baktériumoknak, de még az algáknak is. Vagyis egy magára hagyott, bármennyire is kristálytiszta víz egy, legfeljebb két hét alatt homályossá, majd pedig uszadékossá válik, vagyis lecserélésre szorul.

 

Homokszűrős víztisztító felépítésének elvi rajza

 

Kénytelenek vagyunk leengedni sok köbméter drága – talán már éppen kellemesen felmelegedett –vizet, s ami még rosszabb; a medencét is ki kénytelenek leszünk kitakarítani. Az újra feltöltött medence vize – főleg, ha nem tudjuk előmelegíteni – lehet, hogy éppen akkorra melegszik csak a kellő hőmérsékletre, mikorra az időjárás olyan fordulatot vesz, hogy akkor már senkinek sem lesz kedve a vízbe megmerülni.

 

Előszűrő tisztítása.  Lefölözővel (skimmer) 

 

A medencénk vizének kezelésében tehát, elsődleges szerep jut a szűrésnek. Ez két lépcsőben történik; úgy mint előszűrés és maga a szűrés. Az előszűréssel eltávolítjuk a vízbe hullott faleveleket, bogarakat. Erre a feladatra az úgynevezett „skimmereket” lefölözőket használjuk. A jól megtervezett medencék esetében az ilyen uszadékok a szűrőkosárban, netán a szivattyúnk szálfogójában kötnek ki. Feszített víztükrű medencénél ezt a feladatot a túlfolyó szűrőrácsok látják el. Előfordulhat (tervezési hiba) hogy a víz áramlása az uszadékot nem a szűrők felé hordja nos, ekkor a nyeles szitahálóé lesz a főszerep; kénytelenek leszünk kézzel lehalászni a nem oda való szerves hulladék anyagokat.

 

 

A végleges (tényleges) szűréssel a szabad szemmel már aligha látható 0,6 – 1 milliméter nagyságú élő és élettelen lebegő részeket távolítjuk el a medencénk vizéből. Hogy ezt milyen hatékonysággal végezzük, függ a szűrésre használt technikai felszereltség és szűrőanyag minőségétől. Erre a célra ma már nagyon jó minőségű szűrőberendezések vásárolhatók. Ezekhez az itthon is bányászott kiváló minőségű sóskúti kvarchomokot válasszuk.

 

 

Kisebb 10-15 köbméteres medencéknél kisebb teljesítményű technikát is sikerrel alkalmazhatunk. Ezek a berendezések hasonlóan az autók benzin – és légszűrőjéhez, papír filterrel működnek. Hátrányuk a homokszűrőkkel szemben, hogy viszonylag gyakran kell azokban a filtereket cserélni. Léteznek hosszabb élettartalmú szivacsszűrők, de ezeket is egy szezonon belül több szőr kell cserélni.

 

 

A kristálytiszta víz rejtélye a pelyhesítés. Hogy ezt a műveletet a medencénkben elvégezhessük a technikai berendezéseket leállítjuk és s az erre a célra vásárolt vegyszert a medencébe, de még jobb, ha a kiegyenlítő tartályba öntjük. (Figyelem! Ezután a fürdést, minimum négy óráig szüneteltessük.) Az ilyen pelyhesítő vegyszer segítségével a 0,6 milliméternél kisebb elhalt organizmusokat kötjük meg. A vegyszerrel megkötött pelyhek a medence aljára csomókban leülepednek, ahonnan azokat víz porszívó segítségével eltávolíthatjuk.

 

 

Tartósabb, eredményesebb, de jóval költségesebb a homokszűrés. Segítségével hosszú távon, akár egy – két szezon alatt is kristálytisztán tartható a medencénk vize. A homokszűrés akkor a leghatásosabb, ha legalább 50 100 cm homokrétegen át történik A berendezés tartályát minimum félig, maximálisan háromnegyedig töltjük, kimondottan erre a célra vásárolható 0,8-1,2 mm szemcsenagyságú kvarchomokkal. A szűrőben felülről lefelé áramló víztömegben lebegő parányi szerves anyagok fennakadnak a homokrétegen, míg a tiszta víz a berendezés ágas-bogas szűrőgyertyáin keresztül visszaáramlik a medencébe. Ez a körforgás mindaddig folytatódik, míg a homok el nem tömődik. Ilyenkor az elkoszolódott homokot egy „visszamosó” programmal megtisztítjuk, s a koszt a tartályból egy újabb program segítségével kiürítjük. Ezután a szűrőt már ismét normál üzemmódra, vagyis szűrésre állíthatjuk.

 

 

Az ilyen homokszűrők teljesítményét úgy kell megválasztani, hogy a medencénk teljes vízmennyiségét körülbelül 10-12 óra leforgása alatt legalább háromszor megforgassa.

 

 

A szakszerűen tisztán tartott víz, akár évekig is frissen tartható a medencében, a nélkül, hogy lecserélnénk. Egy ilyen technikai berendezés szezonálisan körülbelül 1500-2000 órát üzemel. (Nálam – s ez nem a reklám helye – már húsz szezonban oly módon, hogy még szervizelni sem kellett.)

 

 

Ezek a berendezések nem olcsók, de a mai vízárakat, ha figyelembe vesszük, mégiscsak olcsóbbak – a kényelemről nem is beszélve – mint a hetenkénti vízcserélés költsége.

 

Köszönöm a figyelmüket.

 

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots