
Igyekszünk egyszerű ajánlásainkkal segíteni a vágott tulipánok hosszabb életben tartását, pompájának megőrzését.
Kezdjük mindjárt a tulipán vágási idejével. Ugyanis a csokor minél további szépsége nagymértékben függ a vágás idejétől.
virágokat reggel kell vágni. Ez a körülmény különösen fontos a forró tavaszi napokon. Hűvös és felhős időben, bármikor vághatjuk a virágunkat.
- A levágott virágokat, minden egyes tulipánt, csavarjuk be papírba – lehet újságpapír is – majd helyezzük, azokat két órán át hűvös helyre, lehetőleg hűtőbe +2-3C) mielőtt vázába állítanánk.
- Mielőtt a virágokat a vázába tennénk, távolítsuk el a szár alsó részéből a felesleges leveleket, mert azok idő előtt elrontják a víz minőségét.
- Lehetőleg olyan vázát használunk, amelyik nem túl mély.
- A vázában a víz legyen mindig hideg! Meleg helyen jégkocka hozzáadásával ezt könnyen elérhetjük.
- A virágok táplálására kívánatos a vízhez cukor hozzáadása (3% – s oldat).
- A víz legyen antiszeptikus hatású, amelyik meggátolja az elpusztult mikroorganizmusok elszaporodását. Ez ecet hozzáadásával érhető el (1 evőkanál / 1 liter vízhez) Hasonló hatást érhetünk el aszpirin tablettával is. (1 tabletta 1 liter vízhez)
- Egy széndarab vagy kis kanálnyi kálium-permanganát kristály, vízhez történő hozzáadásával is növelhetjük a virágcsokrunk életben maradását.9. A tulipáncsokrunkat soha ne állítsuk meleg száraz helyre, főleg ne napos ablakba!10.. Megnöveli a tulipánok életét, és még intenzívebbé teszi a színezetüket, ha vázájukba ciprus, vagy tuja ágakat helyezünk. De liliomok, nárciszok, rózsák, szegfű társaságától kíméljük meg a virágcsokrunkat, mert azok hatása a tulipánra végzetes.
11.. A vázában naponta cseréljük a vizet! Öblítsük le tiszta hideg vízzel a tulipánok szárát és rendszeresen mossuk ki a vázájuk belsejét is.
- A virágcsokrunk a vázában, hogy tartósan virítson, a szárából rendszeresen vágnunk kell. Ezt a vágási műveletet kimondottan csak víz alatt végezhetjük el, mert a vágási felület levegőn gyorsan parafásodik, vagyis beszárad.13. Ha valamilyen oknál fogva ideiglenesen víz nélkül kell tartani a tulipánokat (pl. Szállítás közben), csomagoljuk be egyenként papírba és helyezzük azokat a szállítás előtt a hűtőbe: +2 és +3 fok közötti hőmérsékleten. A tulipánok tárolására szolgáló polietilén zsákok alkalmatlanok, megakadályozzák a párolgást és a levegő átszellőzését. A virágfejek rövid időn belül az ilyen zsákokban hamar lekókadnak és elpusztulnak.
Aki követi ezeket az egyszerű tippeket, hosszú időre megmenti a vázában elhelyezett tulipáncsokrának a pompáját.
BereY Annuska virágkötő
Szerző: Tamás Horváth
Kövess minket a Facebookon
Facebook