Ültessük el időben a virágzó hagymásokat!

Csupán néhány órai ráfordítás és máris megalapoztuk a kertünk, balkonládáink jövő tavaszi virágpompáját.

 

HPIM3500

 

A tavasz hagymás virágai, mint a kró­kusz, tulipán és nárcisz, már a nyár végén ültethetők, de legkésőbb a fagyokig muszáj, hogy földbe kerüljenek és meggyökeresedjenek.

 

ÁSDIÉKNŰL 2010 0619. ÉS A KERTÜNK 058

 

A hosszabb gyökeresedési időt igénylő hóvirág, tőzike vagy császárkorona szá­mára a szeptember – melegebb őszön, mint a mostani, akár még az október első fele is alkalmas az elültetésükre. A hagymás növényeket lehetőleg szaküzletekből, vagy megbízható termelőktől szerezzük be. A csomagküldő áruházak kínálata bár bőséges, de a küldeményeik sok kívánnivalót hagynak maguk után. Akinek kevés a szabadideje, kertészeti árudákban balkonládába szakszerűen és gondosan beültetett, egymással harmonikusan társítható, il­letve egymást követően nyíló fajokból válogatott összeállításokat készen is beszerezhet.

 

Franika ballagása és a kert 052

 

A hagymás virágok főleg a kezdő kertészek és az időhiánnyal küzdő kerttu­lajdonosok kedvelt növényei. Kevés törődést igényelnek, könnyen elviselik a mostohább körülményeket is, mint például a tápanyagokban soványabb földet, kissé szárazabb időjárási körülményeket. Nagy előnyük még, mivel évelők, nem igényelik az évről – évre történő k – és átültetést. Általában elég, ha a hagymákat három – négy éven két az elvirágzásuk után felszedjük, és ősszel az új helyükre kiültetjük.

 

NÁRCIUSZ

 

 

Ilyenkor az újrate­lepítés előtt ajánlatos megtervezni a különféle hagymások összeültetését.

 

 

Ďĺđâűĺ öâĺňű - ęđîęóńű â ńíĺăó

 

Vegyük figyelembe a virágzásuk idejét, a harmonikus színösszeállításokat, valamint a növé­nyek magasságát és térigényét. Túl nedves, hideg helyekre lehetőleg ne ültes­sünk hagymás virágokat, mert az ilyen földben rövid időn belül elrothadnak. Általában a gyorsan felmelegedő, laza talaj ideális a számukra. Télire komposzttal takarjuk. Figyelem! Az előírt ültetési mélységet szigorúan tartsuk be! Ellenkező esetben a hagymák télen könnyen kifagyhatnak.

 

BALKONLÁDA

 

Amennyiben mi magunk ültetjük be balkonládáinkat, törekedjünk a különböző időpontokban, egymás után nyíló fajták csoportosítására. A hagymákat ez esetben az előírás szerint azonos mélységben, rétegesen egymás alá ültetjük el.

Ez esetben még inkább vegyük figyelembe a hagymák csoma­golásán feltüntetett virág­zási időket és ültetési mélységüket!

Optimális, ha legalulra egy sor tulipán, erre jácint, legfelülre pedig a legkorábban nyíló hagymás, a korai krókusz kerül.

 

Berey Annuska 2018. Szatmárnémeti

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots