Van egy perced? Madáritatók a kis kertben

 

Bár visszatértek a téli hideg napok, de már csak napok kérdése és megérkezik a hamisítatlan tavasz a kiskertekbe is. Bizonyítja ezt a párjukat fészekrakáshoz csalogató madarak csodálatos éneke. Bár már nem igénylik a téli gondoskodásunkat, de annál inkább igényelni fogják a nyári hőségben az olyan kis kerti medencéket, melyből nem csak a szomjukat olthatják, de vizébe mártózva fel is frissülhetnek magukat.

 

 

Az ilyen vízfelületeknek jóságos hatását még azzal is fokozhatjuk, ha ezeket a kis medencéket, madáritatónkat a kert egy csendes, félreeső, szélárnyékos, zavartalan zugában helyezzük el. Erre a célra kertünk arányaihoz igazított könnyen kezelhető és tisztán tartható kisebb medence a megfelelő.

 

 

Erre a célra alkalmas lehet egy nagyobb méretű kerámia- vagy fémtál, de egy kettéfűrészelt öreg hordó egyik fele, vagy csak egy nagyobb terméskőből kifaragott bemélyedés, melyben az esővíz megáll. De ugyanígy megfelel a vaskos fatörzs is, melynek kivájt vályúrészét fóliával vagy beleillő műanyag edénnyel, bélelhetjük ki.

Vásárolhatunk készen is, szinte akár már műalkotásoknak is beillő egyedi madáritatókat kőből, műanyagból, kerámiából, fémből és még ki tudja hányféle anyagból, de a beszerzésüknél mindig óvakodjunk a túl díszes giccses daraboktól.

 

 

Ügyeljünk arra, hogy az ilyen vásárolt kis kerti műtárgyak ne csak szépek legyenek, de a madarak is szívesen látogassák. Amennyiben ezeket az itatótálakat, kisebb csobogókat a madarak háborítatlanul és gyakran felkereshetik, akkor célt értünk. Az ilyen kisebb vizes műtárgyak jelenléte nem csak a madarak számára hasznos, azok kertünk hangulatát is barátságosabbá varázsolják.

Ezek a kis vízfelületek különösen kedvesek és hangulatosak facserjék lombja alatt és évelőnövények, árny- és sásliliomok, vagy páfrányok társaságában.

 

 

Most bőven van rá időnk. Lepjük meg a családunkat, de főleg a madarakat egy ilyen kis kerti madáritató megépítésével. Hálásak lesznek érte.

Kerttel kapcsolatos más cikkek:

http://lakberendezes.hu/kert/kerti-tavak-epitese-fenntartasa/

http://lakberendezes.hu/kert/kerti-pihenosarok/

http://lakberendezes.hu/kert/6963/

http://lakberendezes.hu/kert/kiskertek-vizes-diszei/

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots