Van két perced? (01) zöldségeskert a kiskertben

 

A veteményeskert tervezését, a kertkiosztást és a magok beszerzésével kezdjük. A kertkiosztásnál a tavalyi tapasztalatokat feltétlen vegyük figyelembe.

 

Sokszor ilyenkor szembesülünk azzal a nem kívánat ténnyel, hogy az elvetett magvak, és a termesztésre fordított munkánk értéke alig, vagy egyáltalán nem térült meg a betakarított termények mennyiségében és minőségében.

 

 

Gondoljuk csak át! Vajon hol hibáztunk?

  • Talán a zöldségeskertünket falaktól, fáktól árnyékolt, levegőtlen helyen alakítottuk ki? Ezért nem mentek semmire?
  • Talán kötött, hideg fekvésű talajba ültettük a melegigényes zöldségfajtákat, s ezért sínylődtek?
  • Talán sovány, trágyázatlan földbe ültettük a dús tápanyagkockákban nevelt, vásárol palántákat, s ezért betegedtek meg?
  • Lehet, hogy a vízigényes zöldségféléket nem tudtuk igényeik szerint elégszer megöntözni és a földjüket bekapálni, s ezért dobták el a terméseiket?

A hibák közül elég egyet is elkövetni, s máris lőttek a dús termény reményének.

 

Ugyanis ilyenkor nem csak, hogy termést nem remélhetünk, de a sikertelenség láttán még kedvünk is odavész a kertészkedéstől.

Ha tájékozatlanok vagyunk a netten ma már minden zöldségféle termesztéséről pontos információt szerezhetünk be. Csak írjuk be a keresőbe a növény pontos nevét és számtalan találatot kapunk azokról az oldalakról, melyekből tanulhatunk.

Sok esetben ezek az oldalak még rövid videó összeállításokkal is segítik a munkánkat.

 

Végül, ha mégis úgy határozunk, hogy magunk akarjuk a család zöldség szükségletét a kiskertből kielégíteni, -figyelembe véve a vízdíjat, a vetőmagok és vegyszerek árát – el kell dönteni, hogy mit akarunk egyáltalán termeszteni? Olyan kert nem létezik, ahol mindent lehet.

Ez azért lényeges, mert e döntésünknek megfelelőn kell a rendelkezésünkre álló területet beosztani.

Figyelem! Sohasem szabad ugyanazt a növényféleséget két vagy több egymás utáni évben, ugyanazon területen nevelni!

Ellenkező esetben a növényeink legyengülnek, megbetegednek, akár el is pusztulhatnak. Termés minőségről, mennyiségről ilyen körülmények között meg ne is ábrándozzunk.

 

 

Az úgynevezett vetésforgó betartása még a legkisebb kertekben is kötelező!

Az előző évben trágyázott, kevésbé tápdús ágyásokba kerüljenek a saláta – répa – és hagymafélék, míg a legkevésbé tápdús helyre a hüvelyesek, vagyis; a bab és a borsó.

 

Az olyan növényeket, mint a tök, zeller, uborka, dinnye palántáit ültethetjük soványabb földbe is, csakhogy ez esetben gondoskodnunk kell a növényeink megfelelő fészektrágyázásáról. Kiültetés előtt, közvetlen a gyökerek alá legalább fél vödör, érett szerves trágyát és komposztföldet ásunk be.

A kevésbé tápdús legtávolabbi helyre az évelő zöldségeink kerüljenek, mint például a sóska, rebarbara, spárga, metélőhagyma. Természetesen ezek a növények is meghálálják a szerves trágyát a földjükben, de ha nincs rá módunk, műtrágya kiszórása vagy belocsolása estén is megfelelő termést hoznak.

 

A talajt tavasszal minden növény alá egyformán készítjük el.

Az ősszel hantosan felásott rögöket, melyeket a fagy szétporhanyított, gereblyével jól elegyengetjük.

 

 

Kis házikretekben az ágyások lehetőleg ne legyenek 100 – 120 cm -nél szélesebbek. Az ennél szélesebb ágyásokat nehéz ápolni.

Az ágyásokat egymástól szorgalmi utacskákkal választjuk el, ahonnan a növényeink ápolását kényelmesen végezhetjük.

 

Sok a munka. Igyekezzünk mindent idejében elvégezni, mert csak észszerűen előkészített munka hozza meg az elvárt eredményt.

 

Györffy Rozika kertész

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots