Vigyázat, ez a gomba gyilkos!

 

Gyilkos galóca

Neve: gyilkos galóca, rendszertanilag a gombák családjába tartozik.

Ismertető jegyei: szép alakú, megnyerő küllemű, kalapja fátyolosan olajzöld, esetleg olaj sárga. Kalapját leemelve azonnal láthatjuk fehér lemezeit. A tönkjén lógó fehér gallérja és a lábán található fehér bocskora, pedig megtévesztő elegáns megjelenést kölcsönöznek számára. A világ összes gombája közül ezek az ismérvek csak is a gyilkos galócára jellemzőek, ezért viszonylag könnyen felismerhető.

 

 

Már fiatalon is képes gyilkolni, csak ekkor még azzal is tetézi bűncselekménye súlyosságát, hogy tettét, bimbós pöfetegnek álcázva követi el. Ahhoz hasonlóan tyúktojásra emlékeztetően burokkal fedi körbe magát. Növekedése során e szűkre szabott köpeny (burok) lepattan róla és a tönkje végén bocskor lesz belőle.

 

A bimbós pöfeteg körte alakú, a gyilkos galóca ifjonca tyúktojás formátumú. A bimbós pöfeteget kettévágott metszetén jól látható a homogén fehér hússzerkezet, míg a gyilkos galócát kettévágva előtűnik a leendő gomba kalapja és tönkje.

 

 

Előfordulási helye:

 

kizárólag erdőkben, tölgyfák alatt található meg, de előfordulhat bükkösökben és fenyvesekben is. Leggyakrabban, júniustól-októberig, bárhol belebotolhatunk erdőjárás közben, ám kora tavasszal és késő ősszel is egy-egy példányával összetalálkozhatunk.

 

Bűncselekményének elkövetésére jellemző:

 

minden évben és minden évszakban gyilkol, néha egész családokat is. Tettét sejtmérgekkel követi el, melyből egy egész család kiirtására elég egyetlen gomba méreganyaga. A gyomorból felszívódó méreg a vesét és a májat rövid idő alatt végzetesen szétroncsolja.

 

 

Lappangási ideje 10-12 óra, ezután heves hányás és hasmenés jelzi a félreismerhetetlen tüneteket. Azonnal szállítsuk a mérgezettet kórházba, akár csak a mérgezés gyanújával is!

 

Hogyan ne váljunk a gyilkos áldozatává?

• Aki nem ismeri fel a GYILKOS GALÓCÁT, ne szedjen gombát!

• Aki felismeri ezt a veszélyes gyilkost, az is csak hivatásos gombavizsgálóval bevizsgáltatott gombát, fogyasszon!

• Gombaszedésnél ne higgyünk a népi bölcsességekbe, mert már sokan belehaltak!

• Gombát ajándékba, vendégségbe sohase adjunk, és ne is fogadjunk el!

 

 

A gomba szedése csodálatos családi program, megfelelő elővigyázatosság mellett!

 

Köszönöm figyelmüket.

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots