Vigyázzunk a sünökre!

 

Hazánkban őshonos kerti sünök gyakran választják hosszú téli álmukhoz menedékének a kertekben felhalmozott lomb – és rőzsehalmokat. A kora tavaszi kertrendezés, kerttakarítás során törekednünk kell ezeknek a hasznos kis tüskés hátú állatok lakóhelyének a megóvására. A levélkupacokat, rőzserakásokat körültekintően, óvatosan forgassuk át, vigyázva az alvó állat nyugalmára.

Bár erdei állat az embernek hasznos segítőtársa a kertben. Mindenevő, de szívesen fogyasztja a káros férgeket, lárvákat, imágókat, cserebogarat és pajorjait, de a kiskertek rémét, a csigákat is. Ősszel a száraz faleveleket, apró rőzseágacskákat tüskéire felszúrva hordja össze fészke kibélelésre.

Sokan nem tudják, hogy a sünök ellési időszaka, vagyis a kis utódok világra hozatala a késő tavaszi hónapokban, április – májusban esedékes.  A sünkölykök még hetekig magatehetetlenek, anyjuk gondoskodására szorulnak.

 

Ilyenkor, ha sünfészket találunk, nem szabad a kölyköket az alomból elválasztani, főleg nem eltávolítani. A megtalált „fészket” óvatosan vissza kell fedni mind addig, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy a lomb – vagy rőzsekupac otthonukat önállóan el tudják hagyni.

Figyelem!

Soha ne gyújtsuk fel átforgatás és gondos átvizsgálás nélkül a télire otthagyott lomb – vagy rőzserakásokat, ugyanis a lángok elől a felnőtt, szendergő sünök nem tudnak kimenekülni. A sünöket ilyenkor védekezési ösztönük arra készteti, hogy összegömbölyödjenek. Elképzelhető, hogy az ilyen módon megijesztett és összegömbölyödött kis állatok a lángok között lelelik halálukat.

 

 

 Nem árt tudni: 2021. január 1-től az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általánossá válik az egész országban.

Dr Bárány

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots