virágzó cserepes növényeink (fuchsia)

A Fuchsia 2-300 évvel ezelőtt került Dél-Amerikából Európába. Szűkebb hazája Chile, Peru. A múlt század vége felé igen elterjedt és kedvelt növény volt. Napjainkban már kevésbé népszerű ez az igen kedves, jobb sorsra érdemes igazán szép virágzatú növény. Talán azért vesztett olyan sokat népszerűségéből, mert ősszel leveleit lehullatja, lombtalanul telel, s így télen nem díszíti a lakást.

Szaporítása leginkább zöld dugványról és oltás útján történik.

Dugványozni lehet az év bármely időszakában, ha megfelelő zöld hajtása van a növényeinknek. Legjobb szaporítási idő a január-február hónap.

Május-júniusban is szaporítható. Szaporítása úgy történik, hogy a

3-5 C-on teleltetett növényeket január elején 8-12 C helyre visszük, ahol elég világos van. A növények hamarosan hajtani kezdenek. Amikor megfelelő hosszú, és erősségű hajtások fejlődtek, leszedjük azokat, és homokba eldugványozzuk.

A dugványok 3-4 hét múlva meggyökeresednek, ekkor dugvány–cserépbe ültetjük, jó tápdús komposzt földbe, amelybe teljesen korhadt marhatrágyát és kevés szaruforgácsot is keverünk.

 

 

FUCHSIA 012

 

Júniusig a növényeket kétszer átültetjük, mindig langyos meleg talpra helyezzük. Az átültetett növényeket addig, míg be nem gyökeresedtek, árnyékoljuk, de azután levegőhöz és naphoz szoktatjuk. Erős déli napsütéskor árnyékoljuk egy kissé, később az ablakot is levehetjük róluk. Szépen csak úgy virágzik, ha a naphoz szoktattuk A növényeket neveljük bokor alakra 4-5 ágra, de ezeket az ágakat 3-4 levél felett újból csípjük vissza. Az így visszacsípett részek másodrendű hajtásokat hoznak, s a visszametszéstől számítva 3-4 hétre azok is kivirágoznak.

Szabadba az öreg lombtalan növényeket április végén, a fiatal melegágyi növényeket májusban ültetjük ki, félárnyékos helyre. Teljesen árnyékban vagy egyáltalán nem, vagy nagyon gyéren virágzik.

Szokták 80-100 cm magas törzsű fácskának is nevelni. Erre a célra vagy az erősen növő fajtákat használjuk, vagy a gyengébb növésű fajtákat erősen növő fajtára a korona magasságában február végén, március elején oltjuk.

Oltás céljára legalkalmasabb a félérett hajtás. Az oltványokat 10 C hőmérsékleten tartjuk, napos időben árnyékoljuk. Úgy a magas törzsre nevelt, mint az oltott Fuchsia koronaképzése megegyezik a bokoralakra neveltnél.

 

FUCHSIA 091

 

Kedves szép cserepes virág egzotikus hatást nyújt látványa balkonon, ablakban, kertben.

 

Fein Mária

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots