Virágzó vesszők hajtatása

 

Tél végén már türelmetlenül várjuk a virágoskert első hírnökeit, de addig is, amíg a lila és fehér virágú kókuszok lustálkodnak, hajtassunk virágzó vesszőket a szobavázánkba.

 

 

Ennek egyik egyszerű módja, mikor a kerti bokrainkról vagy kirándulásaink alkalmával ágakat metszünk.

Fák esetében válasszunk minél vastagabb és hosszabb virágrügyeket hordozó hajtásokkal berakott vesszőket. Ilyen rügyek általában a két-három éves gallyakon s ennél idősebb ágakon találhatunk. a virágoztatásra kerülő fás részek, annál szebb, nagyobb virágok fejlesztésére képesek. Akkor a legmegfelelőbb a vastagságuk, ha a metszett felület átmérője 1.5 – 2 cm, míg a hosszuk pedig 1-1,5 méter körüli. Nagyobb padlóvázákba vághatunk ennél hosszabb vesszőket is.

 

 

A metszéshez éles kést vagy metszőollót használjunk. A levágott vesszőket csavarjuk be nedves újságpapírba. Lehetőleg, ne hagyjuk a vágott felületek beszáradni. A vesszők minél hamarabb kerüljenek vízbe, különben a szállító kapillárisokba került légbuborék megszakítja a folyadékoszlopot, és a szár nem képes többé vizet felvenni. Ezért mielőtt vízbe tesszük, vágjunk le néhány cm-t az ágak végéből, majd k alapáccsal v zúzzuk is meg. Ez által meg növeljük a vízfelvételi felületüket.

 

 

A következő lépés, hogy eltávolítjuk az alsó, legapróbb rügyeket a levélrügyekkel együtt. A levélrügyek eltávolítása azért kívánatos, mert különben ezek bontakoznak ki a virágrügyek rovására. A virágrügyeket onnan ismerhetjük fel, hogy jóval hosszabbak és hegyesebbek, mint a levélrügyek.

 

 

Mielőtt vázába tennénk a vesszőket előtte két – három órát áztassuk be azokat langyos vízbe. A kivirágoztatás sikerességét a tartóedény nagysága is befolyásolja. Erre a célra a 3-5 literes öblösebb vázák a legmegfelelőbbek. Néhány ág esetén az ennél a kisebb vázák is megfelelnek.

 

 

Amikor a bimbók színeződni kezdenek, cseréljük le a vizet tartósító oldatra. (ajánlott tartósító oldat: 1 liter vízhez adjunk 2 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál cukrot, 1 evőkanál szódabikarbónát, ½ dl hypo – t) A hypo – an lévő klór elpusztítja a vízben lévő olyan káros mikrobákat melyek a veszők rothadásáért felelősek.

A vesszők körülbelül két hét alatt virágoznak ki. Virágzáskor helyezzük a vázájukat hűvös helyre, különben a türelmetlenül várt virágok viszonylag gyorsan elnyílnak.

 

 

Közkedvelt erre a célra az arany vessző (Forsythia), amelynek sárga virágai lombfakadás előtt nyílnak. Virágai csak akkor kezdenek hervadni, amikor a vesszők hosszában már a zöld levelek is megjelennek. Nem csupán az aranyvessző virágoztatható vázában. A mandula-, az őszibarack-, a cseresznye- vagy a meggyfa metszéséből visszamaradt szebb gallyak is könnyen virágba borulnak a vázában, ha a fent leírt módon járunk el. Mutatós még a kilombosodó szőlővesszőkből, a rügyező vadgesztenyeágakból, és örökzöld ágakból összeállított csokor is. Gyűjthetünk som-, nyír- vagy mogyoróvesszőket, amelyek vázában ugyancsak gyorsan kivirágoznak, de ez utóbbiak esetében vigyázzunk, hogy a pollenjükre allergiás ember közelébe ne kerüljenek.

 

Köszönöm a figyelmüket:

Sántha Ildikó (virágkötő)

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots