Házépítés okosan

Házépítés okosan

 

Közel minden tizedik magyar szeretne építkezni a közeljövőben, a fiatalabbak körében az átlagosnál magasabb az építési kedv. Az építkezők közel 30 százaléka azonban nem kulcsrakészen venné át a házát, hanem maga fejezné be a kivitelezést. A szakmunkákhoz elsősorban ismeretségi körben keresnének kivitelezőt, esetleg rokonoktól vagy barátoktól kérnének segítséget annak reményében, hogy így lefaraghatnak a költségekből.

 

 

 

Az új otthon kivitelezésének módját illetően a kivitelezési munkák közül elsősorban a ház alapvető szerkezetének és szigetelésének biztonságos megoldását, valamint a villanyszerelést bíznák mindenképpen szakemberre az építkezők. A burkoláshoz, a festéshez, a száraz építéshez vagy éppen a homlokzat elkészítéséhez ellenben nem feltétlenül hívnának mesterembert.

Ez esetben egy külsőleg teljesen kész, szigetelt, zárható otthonról van ugyanis szó, ami már bevakoltan, beszerelt külső nyílászárókkal, komplett tetővel, bádogozással. A ház ilyenkor még belül teljesen üres, vagyis a további munkák egyedileg tervezhetők, mint például a gépészet, villamos hálózat, burkolatok, belső ajtók stb.

A kívülről kész ház költsége a kulcsrakész háznak megközelítőleg a 60-80 százaléka, attól függően, hogy a továbbiakban a belsőt milyen műszaki tartalommal építi be az építtető.

 

 

 

 

A kívülről kész házak esetében is igénybe vehető a CSOK.

 

Érdekes kérdések:

Az építkezők vajon kit hívnának segítségül a munkához?

Miért dönt valaki úgy, hogy végül mégsem profi kivitelezőt választ?

A kutatás szerint a leginkább azért, mert azt reméli, hogy pénzt takarít meg. A megkérdezett lakást építeni szeretők 54 százalékban már nem a kulcsra kész kivitelezést választaná elsődlegesen.

A kedvezményes lakás – áfa eltörlése miatt jelentősen megnövekedő kivitelezési költségek mellett már valóban nem éri meg teljes generál kivitelezésben megrendelni a felépítendő házat. A másik érv is anyagi jellegű: az ismeretségi körben az építtető ismer olyan szakembereket, akik baráti alapon, vagy jutányos áron elvégeznék a még szükséges szakipari munkákat.

 

 

 

Mind ezeket figyelembe véve egyedülálló kedvezménnyel szeretné segíteni a vállalkozó kedvű házépítőket a BERGER Házak a Praktiker közreműködésével. Az építkezésben nyújtott segítségük az egyre nagyobb „saját erős” építkezési kedv mellett jelentősen enyhítheti a kedvezményes 5 % – s lakás – áfa eltörlése utáni áremelkedést.

 

Győri Krisztina

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots