Festett bútorok

 

A díszítő bútorfestésnek Európában gazdag hagyománya van. Már – már úgy tűnt, hogy feledésbe merülnek eleink kedves szép bútordarabjai, de úgy tűnik, hogy közel sem most jött el ennek az értékes kézművességnek a végzete.

 

 

 

 

Talán a vizes hígítású festékek elterjedésének köszönhetően, napjainkban ismét divatja lett az ily módon díszített bútoroknak a lakásberendezésekben. Ezek vizes bázisú festékek ugyanis sokféle színben és viszonylag olcsón beszerezhetők, könnyen tárolhatók és kezelhetők. Ami még ennél is fontosabb; környezetbarátok; egészségre károsító anyagokat nem tartalmaznak s mellé még szagtalanok is.

 

 

 

 

 

A festett bútor azon kívül, hogy tetszetős, nagy előnye, hogy bármely új, viszonylag olcsó bútor esetében is olyan hatást kelthetünk a díszítés segítségével, mintha az egy régebbi, családi hagyatékból származó jeles darabja lenne lakásunk berendezésében.

 

 

 

 

Ezzel a technikával, új divatos képek, művészi ábrák. ráfestésével. akár még sérült, kijavított régi bútorokat is megfiatalíthatunk, vagy éppen ellenkezőleg; új nem tetsző bútorainkat antik minták, motívumok ráfestésével ízlésünk szerint elöregíthetünk.

 

 

 

 

 

Az öregbítés történhet úgy, hogy több rétegben több színt hordunk fel a fára, majd finom csiszolópapír segítségével a festékrétegek alól a fa erezetét látszóvá tesszük. Ezt aztán színtelen, szintén vizes bázisú lakréteggel lezárjuk.

Amikor öreg vastag festékréteggel fedett bútordarabot választunk felújításra, először hőkezeléssel, vagy vegyszerrel eltávolítjuk a felületükről a régi festéket és a szükségtelen lakkfoltokat. Tegyük ezt mind addig, míg előtűnik a fa természetes erezete. Vegyszeres kezelés után a felületet tiszta vízzel lemosva közömbösítjük a maró anyagtól. Száradása után a felületet csiszolópapírral simára dörgöljük, majd a bútort kívánt színre és mintázatra festjük. (Figyelem a vegyszeres maratásnál, védőszemüveg, géz maszk és gumikesztyű használata kötelező!!!)

 

 

 

 

 

Az új bútorok esetében könnyebb a dolgunk. Itt a finomra csiszolt felületet először a kívánt színnel alapozzuk, majd száradás után a sablonnal felrajzolt mintákat ráfestjük.

 

 

 

 

 

Ügyeljünk arra, hogy a minták festéséhez használt emulziós réteg sűrű legyen, különben a motívumok szélein a híg festék szétfolyhat, könnyen elkenődhet.

Végső művelet, a teljes száradás után, a felület lezárása követi, mely történhet színtelen lakkal, vagy viaszolással.

 

 

 

 

A festősablont készíthetjük számítógép segítségével. A kívánt képet beolvastatjuk a számítógép erre a célra alkalmas képmásolójával, majd az így nyert képet a megfelelő méretűre nagyítjuk és részleteiben – általában A/4-es nagyságban kinyomtatjuk. A lapokat ezután összeragasztjuk, majd az így nyert teljes képet másolópapír (indigó) segítségével a bútor felületére átmásoljuk.

 

 

 

 

 

A motívumokat finom ecsettel az előre meghatározott színekkel kitöltjük. Játékosan, akár gyermekeink bevonásával; gyerekszobába, de akár konyhába, étkezőbe, lakószobába is olcsó, tetszetős, festett bútorokat készíthetünk egyedi elképzelésünk, fantáziánk stílusában. Örömteli ajándék lehet egy szép kis tulipános ékszeres ládika, kulcstartó szekrényke vagy, akár egy padláson porosodó komód átfestve, kedvelt nyaralóhelyünk látképével díszítve.

 

 

 

 

Csak megjegyezném, hogy annak idején Franciaországban járva sok olyan vidéki szakkörben megfordultam, ahol rajztanárok, művészek segítségével, tanulókat, szabadidővel rendelkező felnőtteket, öregeket oktattak a régi bútorok ily módon történő felújítására és díszítésére Az elkészült darabokat aztán vásárokon, nyaralóhelyeken eladták és a befolyó összegből a falu rá szolú intézményeit és öregjeit támogatták.

 

 

 

Először mindig papíron. Képzés egy francia művészeti szakkörben

 

 

Nálunk, akár még a munkanélküliség leküzdésére is alkalmas lehetne egy ilyen féle művészi tevékenységnek az oktatása és elsajátítása. Ügyes kezű emberek a giccses, vagy éppen semmilyen nyaralóhelyi dísztárgyak helyébe, készíthetnének öreg kisebb bútordarabokból, használati tárgyakból ilyen szép Balatonra, Tisza tóra, vagy éppen a Hortobágyra utaló képekkel dekorált emléktárgyakat. Biztos, hogy lenne keletjük!

 

 

 

 Óra a szabadban. Művészeti szakkör középiskolás fiataloknak. (Franciaország)

Köszönöm figyelmüket.

Horváth Tamás

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots