Karácsonyfadíszek házilag

Itt a ragyogó alkalom, hogy az év utolsó hónapjának, néhány meghitt napját végre a gyermekeinkkel tölthessük el, méghozzá hasznos munkálkodással és boldog egyetértésben.

 

 

Bármilyen takarékosan is intézzük a karácsonyi bevásárlásunkat nincs annyi pénz a világon, amennyi ilyenkor elég lenne. Azonban vannak dolgok, melyek ugyan elengedhetetlen kelékei a Karácsonynak, de még sem szükséges megvásárolnunk azokat, hiszen egy kis leleményességgel, s némi kézügyességgel magunk is elkészíthetjük némelyikét. Gondolok itt elsősorban a karácsonyfadíszekre. Amellett, hogy drágák, évről – évre ugyanazok a figurák még unalmassá is válnak, nem is beszélve arról, hogy amelyeket gyermekeinkkel közösen készítünk el, biztos, hogy szebben díszlenek majd a az ünnepi fánkon, mint megannyi üzletben vásárolható csillogó – villogó hasonló célt szolgáló társaik. S akkor még nem is szóltam a magasztos közös élményről és az egész kis iparkodás nevelő hatásáról. Nos, itt a ragyogó alkalom, hogy az év utolsó hónapjának, néhány meghitt napját végre a gyermekeinkkel tölthessük el, méghozzá hasznos munkálkodással és boldog egyetértésben.

 

  1. Fenyőtoboz dísz:

 

Akár néhány száraz ágra aggatott fenyőtoboz is jól mutathat az ünnepi asztalon

Szükséges szerszámok és kellékek

 Első lépésben a toboz csúcsát csipjük ki

Második lépésben egy  műanyag gyöngyszemet fűzzük fel, tetsző hosszúságú színes hímzőfonalból készült  fülre.  A fonal végét csomózzuk el.

Gyöngyszemet a csomózott füllel,  pillanatragasztó segítségével  ragasszuk be a toboz kivágott csúcsába.

Még díszesebb, ha a maradék gyöngyökből a toboz leveleinek hegyére is ragasztunk egy-egy szemet.

Kicsit ügyesebbek a gyöngyszem helyett pingpong labdából készült textilsapkával dekorált hóemberke fejeket is ragaszthatnak a fenyőtoboz kicsípett csúcsába.

  1. Lampiondísz papírból

 

Maradék papírtapétából, képes újság színes lapjaiból csodálatos lampiondíszeket  készíthetünk a karácsonyfánkra.

Szükséges szerszámok és kellékek

A színes papírlapokat vágjuk fel 10-15mm széles, megfelelő hosszúságú csíkokra A csíkok hosszúságát a kívánt nagyságú gömb átmérője határozza meg.)

1-1/5 mm vastag rézhuzalra fogó segítségével hajtsunk fület. (dórhuzal hossza: gömb átmérője + a két hurok hossza,  körülbelül még: 10-10 mm)

A papírcsíkokat a képen látható módon fűzzük fel a hurkolt végű rézhuzal tengelyünkre.

A rézhuzal tengelyre ragasszunk papírból távtartót és egy- egy alátétet a képen látható módon. (távtartó hossza a kívánt gömb magasságával egyenlő)

Végezetül a papírcsíkok szabad végeit is fűzzük rá a a rézhuzal tengelyünkre. A csíkokat osszuk szét oly módon, hogy azok egy szabályos forgástestet alkossanak.  Ezután pillanatragasztóval a csíkokat egymáshoz rögzítjük, majd a rézhuzal tengelyünk eme végére is fület hajlítunk.  A fülek és a papírcsíkok közé érdemes még egy egy szem műanyag gyöngyszemet is felfűzni.(Rézhuzal helyett használhatunk kiegyenesített gémkapcsot is tengelynek.)

Áldott, békés Karácsonyt kívánok:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots