Kukoricaháncsból hasznosat, szépet

 

A kényszerűség teszi találékonnyá az embert. Számtalan olyan anyagot ismerünk és használunk még napjainkban is amelyeket korábban a vidéki lét szűkössége és az ott élő emberek találékonysága hozott felszínre.

 

 

Ilyen egyszerű anyag a kukoricacsöveket borító levelekből nyert kukoricaháncs is. Felhasználásának módja a kézművesség területén nagyon változatos.

Az már közismert, hogy a táskákat és fürdőpapucsokat készítenek belőle. Kevésbé ismert azonban, hogy szőnyegszövésre és székek ülőfelületének a beszövésére is kiválóan felhasználható. Erős, tartós szálaiból kényelmes, rugalmas ülőfelületet készíthetünk. Képeken egy szék ülésének és háttámlájának beszövését s egy szőnyeg elkészítésének egyes lépéseit igyekszem bemutatni.

 

 

 

 

 

Szék üléslapjának és támlájának beszövése lépésről-lépésre:

Az ülés alapját képező fakeret belső oldalába verjük be a szegeket, méghozzá egyik oldalon 1 cm távolságra, a másik oldalon úgy, hogy a szegek az ellenkező oldal szegtávolságának a közepére kerüljenek. Beosztása: 3 szeg 1 cm távolságra, 1 kimarad, ismét 3 és így tovább. Ily módon egymás mellett 6 szálat kapunk.

Miután a székek ülőfelületének a mérete eltérő, mindenkinek ki kell számolnia előre, hogy pontosan hogyan fog kijönni a szálaknak az osztása. Ügyeljünk arra, hogy a keret szélénél maradjon ki a felesleges távolság. A háncszsinór fektetését azon az oldalon kezdjük el, ahol a szegek centiméterenként vannak elhelyezve. Miután 6 szálat – a mi példánkban – kifeszítettünk, egyszerre két szegen folytatólagosan átvezetjük a zsinórt. Így két szál közt egy kis hézag keletkezik.

 

A keresztbe menő szálakhoz ugyanígy verjük be a szegeket, és ugyanilyen módon vezetjük két szegen át a szálat, de most már a hat páros szálat a megfelelő bujtatással átszőve A támlát ugyanilyen beosztással készítjük el, csak külön a szélének, lent és fent két-két szálat feszítünk ki A támlához lehetőleg réz, vagy más rozsdamentes szegeket használjunk. Miután a beszövéssel elkészültünk a szegeket leverjük a falapba.

 

 

 

 

 

 

 1. A szék ülésének egyik oldalán 3-as csoportosításban, a szemközti oldalon pedig minden 1 cm-es beosztásra verünk szeget a keretlécbe. A szálak kifeszítését a bal felső ábra elrendezése szerint végezzük.

 2. A másik irányban az előbbi beosztás szerint ugyancsak

egyenként kifeszített háncsszálak átbujtatása.

 3-4. A támla szálainak kifeszítése (legalul és fölül 2, közben 6-6,

legfelül ugyancsak 2 szál).

 

5. A támla beszövése. Az alsó és felső 2-2 szál az oda-vissza

haladó bujtatásánál a szegély beszövésére szolgál.

 

 

A kukoricaháncsból szövött szőnyeg készítésének menete:

 

A szőnyeg szövését erős fakereten, de ha az nincs, egy megfelelő nagyságú fából készült régi fiókon is végezhetjük. A szegeket 1½ cm távolságra verjük be és az egyik oldal szegei a másik oldal szegtávolságának közepébe kerüljenek. A beszövést ugyanolyan módon végezzük, mint a torontáli szőnyegeknél. A háncszsinórral mindig kissé nedves állapotban dolgozunk, mert így sokkal simulékonyabb. Ha elkészültünk a felületet átnedvesítjük, és egy nehéz vasalóval levasaljuk.

 

 

 

 

A keretlécbe 1½ cm-ként bevert szegekre feszítjük ki a háncszsinórt

 

 

 

  A szövés menete

 

 

 

 

Tápé Márton népi iparművész

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots