Raklapból bútor és….

 

Sokan gondolják úgy, hogy valami mást szeretnének a lakásuk berendezésének összképében viszontlátni, mint sem a konfekció ipar „egyenruhába” öltöztetett termékeiből létrehozható, se nem hideg, sem nem meleg hangulatnak az uncsi képe.

 

 

Nem csak az öltözetünket szeretnénk egyéniségünkhöz és a kór divatjához igazítani, de a lakásunk berendezésének stílusát s annak hangulatát is.

Nem egyszerű a feladat, de némi bóklászás után a neten, bárki rátalálhat ízlésének megfelelő, a kór divatját követő különféle lakásberendezési elképzelésekről készült képekre és azokhoz fűzött megvalósíthatósági tanácsokra.

Én itt most néhány takarékos, környezettudatos, ugyan némi kézügyességet igénylő, de viszonylag könnyen elkészíthető bútor és kiegészítő berendezési tárgyra szeretném az ifjúság figyelmét felhívni. Ezek a lakásberendezési tárgyak kiselejtezett raklapokból készíthetők el, kinek – kinek saját ízlése és elképzelése szerint.

Ezeket a raklapokat teherpályaudvarok, vagy bevásárló központok göngyöleg raktáraiból viszonylag olcsón, de olykor, akár még ingyen is beszerezhetjük.

 

 

 

Azért azt tudni kell, hogy nem minden faanyagból készült raklap alkalmas bútor készítés céljára. Általában az UIC-EUR, vagy az EPAL jelzéssel ellátott raklapok azok, amelyek jól terhelhetők és tartós, időtálló keményfából készülnek. Méretük 60×80 – 80×120 és 100×120 cm.

Ezek a raklapok kézi szerszámok megmunkálásával – felület csiszolása, élek lekerekítése, felületi sérülések javítása kittel, méretre szabás, festés – bármilyen bútor elkészítéséhez felhasználhatók. Annak csak Kreativitásunk és fantáziánk szabhat határt, hogy ágyat, éjjeli szekrénykét, lerakó asztalt, fotelt, vagy kanapét készítünk. Annak sincs akadálya, hogy kerti bútorok, virágállványok szülésének ezekből az időjárás álló kiselejtezett darabokból.

 

 

Felületüket, csiszolás után kedvünkre színezhetjük kül -, vagy beltérre alkalmas fapácokkal és vizes bázisú, színkártya alapján kevertetett fára alkalmas festékekkel. Az ülő búrokra, amennyiben ilyen bútorok elkészítésére szánjuk el magunkat, készen vásárolhatunk szivacs őrleménnyel tömött, színes – mintás párnákat.

Íme néhány, már mások kényelmét és kedvét boldogító raklapból készült bútor és berendezést kiegészítő használati tárgy képe:

Kántor Etelka dekoratőr (Bécsújhely)

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots