Festett üvegek ajándékba

Közeledik a Karácsony. Ajándék kellene nagyszülőknek, szülőknek és a tesóéknak is. Nem egyszerű feladat elé nézünk, ha ilyenkor a zsebünkben megbújó pénztárcánk vastagságát megtapogatjuk. Még a legapróbb. legegyszerűbb ajándéktárgyakat is elég borsos áron kínálják a kereskedők a karácsonyi vásárokban. Ilyenkor jön jól egy   egy kis kézügyesség. Kevés pénzből is lehet hasznos és szép ajándékot készíteni. hogyan?

 

Egy szép formájú üvegpalackot, különleges alakú üvegedényt ne dobjunk el, inkább díszítsük kézzel festett virág-, gyümölcs, mértani vagy más motívummal. Széles szájú üvegből virágvázát, fűszer-, cukor-, száraztészta tartót, vagy például fürdőszobába szappantárolót készíthetünk

 

 

Használati tárgyaink szépítése, díszítése régi emberi törekvés. E munka során nem mindig születik műalkotás, de ha tulajdonosának és környezetének tetszik, már nem dolgozott hiába. Egy szép formájú üvegpalackot, különleges alakú üvegedényt ne dobjunk el, inkább díszítsük kézzel festett virág-, gyümölcs-, mértani vagy más motívummal. Széles szájú üvegből virágvázát, fűszer-, cukor-, száraztészta tartót, vagy például fürdőszobába szappantárolót készíthetünk Még az egyszerű befőttesüvegre is festhetünk mintát, s ha eredeti fedelét zománcfestékkel lefújuk, mutatós ‘doboz’ lesz belőle. Edényboltokban időnként kapható csiszolt üvegdugós, széles szájú palack. Ilyenből fűszertartó készülhet.

 

 

 

Festés előtt:

 

Először távolítsuk el az üvegről a ráragasztott címkét, feliratot és a szennyeződéseket. Döntsük el, milyen célra használjuk fel, majd tervezzük meg a minta rajzát, nagyságát. Körbefutó díszítéshez mértjük meg az üveg kerületét, majd azzal egyező hosszúságú papírlapra rajzoljuk meg a mintát. Egyszerűbb ábrát nem szükséges előrajzolni. A gondolatban megtervezett motívumot filctollal ‘vázoljuk’ az üvegedényre. Egyes vonalakkal határolt ábra festéséhez szigetelőszalag csíkokat ragaszthatunk az üvegre, akkor a domború felületen sem ‘szalad meg’ az ecset.

 

 

 

Mivel fessünk?

Az üveg ellenáll a vegyi anyagoknak, a különféle folyadékok, vegyszerek szagát nem veszi át. Alapos mosással szinte mindenfajta szennyeződés eltávolítható róla. Festéskor viszont e jó tulajdonságai válnak hátrányossá. Alig akad olyan vegyi anyag, amely tartósan ellenáll kopásnak, dörzsölésnek az üveg felületén. Otthoni körülmények között nem oldható meg a festékek beégetése sem. Ezért meg kell elégednünk a zománcfestékek, lakkok tapadó-képességével. Ezek zsírtalanított, oldószeres ronggyal áttörölt felületre jól tapadnak, mindennapos használat során viszonylag hosszú ideig megmaradnak. Nem tanácsos azonban súrolóporral, szemcsés tisztítószerrel mosogatni az otthon kézzel festett üvegtárgyakat.

 

 

 

 

Lehetőleg gyorsan száradó festékeket válasszunk. Kísérletezéssel állapítsuk meg a festék hígításának mértékét, mert a túl vastagon felhordott festék hamar lepattog. Négy-öt féle színből számtalan árnyalatot keverhetünk ki. A festéshez igen kevés anyag szükséges.

 

 

 

 

Különleges tinták, tusok

Most néhány bonyolultabb összetételű, vegyi ismereteket és főként nehezen beszerezhető anyagokat igénylő, az üveg díszítésére, festésére szolgáló szer összetételét ismerhetjük.

• Üvegre, porcelánra író tinta

2 rész szeszben oldódó nigrozint 40 rész denaturált szeszben oldjunk, majd öntsünk hozzá. 2 rész ricinusolajat és 46 rész amilalkoholt. Az egészben oldjunk még 10 rész sötét sellakot. Ezzel a tintával üvegbot segítségével írhatunk az üvegre.

 

 

• Üvegre író vízálló tus

40 rész sellakot 20 rész borax – l alaposan keverjünk össze majd 2 rész formalinnal konzerváljuk. Fekete tus készítéséhez 1 liter oldathoz 50 g lángkormot, piroshoz 0,01rész Rodamin B extrát, zöldhöz Diamantgrün G.X.-et, kékhez Alkaliblau BB-t , sárgához Spritgelb B.G-t, barnához Neptunbraun R.X-et használjunk színezékként.

 

 

 

 

• Üvegre író maró tinta

1 rész ammónium-fluoridot, 3 rész bárium-szulfátot ólom- vagy grafittégelyben gondosan keverjünk össze, majd annyi kénsavat adjunk hozzá, hogy sűrű pép keletkezzék. A pépet szőrecsettel, vagy libatollal vihetjük fel a maratandó üvegre. Ennek a szenek használatakor rendkívül nagy óvatosság szükséges, a tinta a bőrre jutva igen erős maró hatású. (A recepteket Inzelt István: Vegyi receptek c. könyvéből vettük át.)

 

 

 

 

Akik számára ezek a receptek túl bonyolultnak tűnnének – megjegyzem azok is – ma már készen is vásárolhatok üvegfestékek, s ezek előnye a leírtakkal szemben, hogy gyerekek is használhatják, természetesen, csak szülői felügyelet mellett.

 

 

 

 

Munkafogások

 

Széles szájú palack vagy pohár festésekor a papírra rajzolt mintát helyezzük az edény belsejébe (1.) Vízben oldódó ragasztóval rögzíthetjük is a papírlapot, az a festék száradása után áztatással eltávolítható. Jó szolgálatot tehet egy tiszta fehér papírlap akkor is, ha előrajzolás nélkül azonnal festjük a mintát. Az üvegen átlátszó, már elkészült minta nem zavarja az éppen készülő rész festését (2.) Egyenes vonalakat úgy húzhatunk, hogy az ecsetet, kihegyezett fapálcát, vagy más festőszerszámot egy asztallap szélén támasztjuk, ill. vezetjük meg. Másik kezünkkel pedig az üvegedényt az asztallap éléhez nyomjuk (3.) Kézben tartott üvegtárgyat úgy fessünk, hogy közben bal kezünket a szék karfájára, vagy az asztalra támasztjuk.

 

 

 

 

Egy szép formájú üvegpalackot, különleges alakú üvegedényt ne dobjunk el, inkább díszítsük kézzel festett virág-, gyümölcs-, mértani vagy más motívummal. Széles szájú üvegből virágvázát, fűszer-, cukor-, száraztészta tartót, vagy például fürdőszobába szappantárolót készíthetünk

 

 

 

 

Ha az üvegpalackot festés előtt színes alappal akarjuk bevonni, az alapszín festékrétegét széles ecsettel, vagy szórással hordjuk fel. A munkát a palack aljánál kezdjük és a nyakrésznél fejezzük be. Minden további szín felhordása előtt várjuk meg az előző száradását. Az esetleges hibákat hurkapálcára, gyufaszálra csavart oldószeres rongydarabkával javíthatjuk.

 

 

 

A különböző színű festékeket például desszertes doboz műanyag betétjének mélyedésiben, vagy egy régi repedt tányéron, mint palettán keverhetjük ki.

Egyszerű motívumok, szalagszerű minták festésekor papírsablont készíthetünk. Ehhez papírszalagból vágjuk ki az alakzatok körvonalát, a papírt ragasszuk az üvegre, a festékeket ecsettel, vagy szórással vigyük a takaratlan felületrészekre. Például fűszertartó üvegekre ovális, szögletes, kerek ‘címkéket’ festhetünk, azokra száradás után vékony ecsettel felírhatjuk a fűszerek nevét.

 

 

 

 

Plasztikusnak (a felületből kiemelkedőnek) tűnő minta elemeinek szélét sötétebb, beljebb eső részét világosabb színárnyalattal fessük.Különleges hatást érhetünk el, ha egy alapszínnel befestett üvegpalack száját festékbe mártjuk, és a friss festéket hagyjuk lecsurogni a palackra. Ha ez megszáradt, más színű festékkel megismételhetjük a műveletet.

 

 

 

Egyszerűen készíthetünk ‘ablakos’ üvegedényeket, ha a kívánt formájú ‘ablak’ helyére öntapadó fóliadarabot ragasztunk, majd az egész üveget tetszőleges színűre festjük. Az ilyen üvegek tartalma a befestetlen részen keresztül látható, és mennyisége is ellenőrizhető.

Figyelem! Az ajánlott vegyszereket szakboltokból beszerezhetjük, de gyerekek elől feltétlen zárni kell. Művészellátó boltokban és nagyobb barkácsáruházakban üvegfestékek készen is kaphatók.

 

 

 

 

Letölthető sablonok:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kellemes Időtöltést és jó barkácsolást kíván: Bácsamássy Anasztázia

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots