Télen is festhetünk?

 

A felújítást, festést általában a tavaszi-nyári szezonra időzítjük, de mi történik akkor, ha lakásvásárlás, költözés vagy más halaszthatatlan teendő miatt a felújítást, festést télen kell elvégeznünk?

 

 

Jó hír, hogy egy téli felújítástól sem kell kétségbeesnünk, mert megfelelő körültekintéssel és megfelelő anyagokkal hideg időben is végezhetünk tartós, szép munkát. Ilyenkor azonban számolnunk kell azzal a nehézséggel, hogy lassabban haladnak a munkálatokkal, és a fűtésszámlánk is vaskosabb lesz.

 

 

 

Mire érdemes figyelni, ha az előttünk álló zordabb hónapokban vagyunk kénytelenek kisebb-nagyobb felújítást végezni az otthonunk falain belül?

 

  1. Fontos a megfelelő hőmérséklet

Az egyik legfontosabb, amire ilyenkor figyelnünk kell, az a fal és helyiség levegőjének hőmérséklete.

Amikor tartósan hideg van, az üres ingatlan falai is hidegek, márpedig a falfestéshez, festékfajtától függően, körülbelül 20-30 fokos hőmérsékletet kell biztosítanunk a helyiségen belül.

Természetesen nem mindegy, hogy olyan családi házról, társasházi – vagy panellakásról van szó, amelyiket a szomszédok körbefűtenek, vagy lakatlanok és hidegek.

Mindegyik helységre egyformán igaz, hogy a kihűlt falakat elő kell készíteni. Már a festés előtt legalább egy-másfél hónappal előbb meg kell kezdeni a helyiség, vagy helyiségek intenzív fűtését. Erre azért van szükség, hogy falak is kellőképpen átmelegedjenek.

Kerüljük a hősugárzók használatát. Ezek ugyanis csak a levegőt fűtik fel s abból a pára hideg falakon kicsapódik.

Mindenképpen segít, ha festés közben a helyiség több pontján folyamatosan mérjük a hőmérsékletet. Érdemes a hosszú távú meteorológiai előrejelzést is figyelni: mikor várható lehűlés, vagy enyhülés, napsütéses, vagy csapadékos időjárás. A festést – tapétázást érdemes ennek tükrében tervezni.

 

 

 

  1. Nedves időben hosszabb száradási időkkel számoljunk

A száradás során komoly ellenségünk lehet a levegő páratartalma. Ennek elkerülésére. főleg száraz, napos időben, szellőztessünk minél gyakrabban! Csapadékos, nedves időben szellőztetés helyett, használjunk páraelszívót. Ezeket, akár bérelhetjük is. A szellőzést és száradást még ventilátorokkal is tudjuk gyorsítani, ám ezek a pára elszívására alkalmatlanok.

 

 

 

  1. Minőségi festékanyagok használata és azok helyes tárolása

A festéshez érdemes jó minőségű, egy rétegben is kiválóan fedő és gyorsan száradó festéket választani, mint például a Poli-Farbe Platinum család termékeit, vagy hasonló paraméterekkel rendelkező más festékek.

 

A téli festésnél, a festéken feltüntetett 2-3 órás száradási időt, hogy azok hibátlanul kössenek, a festett felületen, inkább szorozzuk meg kettővel.

 

A fal felületek hibának kijavítására használt simító anyag (glett) kötési ideje bár télen és nyáron is ugyanannyi, mégis figyeljünk az anyagok felhasználási útmutatójában előírtakra! Fontos, hogy a már megnyitott dobozokból a simító anyagot egy órán belül feltétlen használjuk fel! A megadott felhasználási időn túl, ezek az anyagok már nem kötnek meg, nedvesek maradnak a falon.

A mély alapozási munkáról se feledkezzünk meg! Festés előtt a simított falra ennek az anyagnak a felvitelével is számolnunk kell.

A munkák során, mind azt követően ügyeljünk arra, hogy a beltéri festékek diszperziós anyagok, melyeket fénytől és fagytól védett helyen tároljuk. A tárolásuk 5 C alatti hőmérsékleten károsodás nélkül nem lehetséges. A fagyos festék kötése elmarad és a festett felületről a festék könnyen ledörzsölhető.

 

 

3 Vigyázzunk a bútorok falhoz állításával!

 

Fontos, hogy a szekrényeket, nagyobb bútordarabokat lehetőleg ne toljunk rá a frissen festett falra. Attól minimum 15-20 cm résnyi távolságot hagyjuk meg, hogy elkerüljük a falak penészesedését, rosszabb esetben a dohosodását. Ezeket a hibákat később már nehezebb lesz orvosolni.

 

 

 

 

Látjuk tehát, ha télen látunk a festéshez, akkor sem lehetetlen otthonunk szépítése, azonban a leírtakban tanácsoltakat érdemes megfogadni, hogy se a befektetett munkánk se a festékanyagok ne vesszenek kárba.

 

Schwarcz István festőmester

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots