Mediterrán hangulatban

 

A mediterrán stílusú belső terek általában azok számára tetsző kép, akik arról álmodoznak, hogy egyszer majd egy meleg tengerparton élik le mindennapjaikat, de azt a jelenben egyelőre még nem engedhetik meg maguknak. Egy tengerparti napsütéses lakás hangulata bizony minden ember számára csábító.

Nincs lehetetlen.

Csak rajtunk múlik, hogy addig is hasonló stílusban, hasonló hangulatú és színvilágú szobát – fürdőszobát, gyerekszobát, vagy akár egy egész lakást rendezzünk be, esetleg alakítsunk át. Azt azonban máris szögezzük le, hogy az utánzott mediterrán stílus bármilyen képzeleterővel is rendelkezzünk kissé mindig mesterkélt lesz. Ugyanis az igazi mediterrán házak s azoknak belső berendezésének jellegzetes képe, mint például a marokkói vagy görög, a mi itthoni fényszegény körülményeink mellett csak utánozhatók, de nem másolható.

Ez a stílus és színvilága tökéletesen ragadja meg a napsütötte tengerparti hangulatot. A megfelelően kialakított belső térben mintha a tenger sószagú leheletét éreznénk s valahol a távolban sirályok kiáltásait hallanánk.

Miért ajánlom? Mert egyéb más előnyök mellett az ilyen belső tereknek a kialakítása pénztárcabarát, a hangulata meg a legtöbbünk számára nagyon is vonzó.

 

 

Azoknak, akiket vonz a mediterrán stílus színes egyszerűségének a varázsa, ugyanakkor nem kedvelik az otthoni színes magazinok oldalain megjelenő haszontalan „ragyogást”, vagy a „kivagyiságot” fitogtató milliárdos villák pénznyelő belső berendezések látványát, azoknak a mediterrán stílusban berendezett nyugalmat sugárzó belső tér képe és hangulata biztosan tetszeni fog.

A kényelmet, könnyedséget, vidámságot, nyugalmat, és barátságos légkört kedvelő és értékelő emberek számára a mediterrán stílus mindig egy tuti választás.

 

Csak tanácsolni tudom a hasonló gondolkodású és érzelmekkel rendelkező embertársaimnak, hogy a tenger lenyűgöző képének, kellemes éghajlatának, változatos parti tájainak és kobaltkék egének színeit és hangulatát feltétlen vigyék be az otthonukba.

A tenger szellemének sugallata nem csak egy dizájn stílus, egyben lelkiállapot is. Az ilyen stílusban berendezett tér nyugalmat, eleganciát és gondatlanságot sugall. A rusztikus és hagyományos anyagok, a kézműves tárgyak szeretete, de a semleges színek egy csipetnyi hideg kékkel, mind olyan és mindenkinek tetsző dizájnelemek, amelyek szinte valamennyi mediterrán otthon összképében megtalálhatók.

Hogyan kezdjünk hozzá?

A netten található képekből bőven meríthetünk ihletet. A mediterrán színpaletta – mint a képeken látható – olyan színárnyalatoknak a gyűjteménye, mintha valamennyit a nap megsütötte, vagy éppen elhalványította volna. Ezek olyan tiszta színek, melyeket a tengerpart sós napsütötte levegője kevert a természet színpalettájára. Vöröses-barna, kobalt kék és árnyalatai s még sok más nyugalmat sugalló semleges szín és azoknak számtalan tónusa. Ezek a színek mind a mediterrán stílus könnyed eleganciáját és nyugalmát közvetítik.

 

A mediterrán stílus színeinek felfedezése előtt ajánlom, hogy először a nettről keress a stílushoz illő képeket! Természetesen a színek ránk gyakorolt hatása aszerint változhat, hogy melyik tengerparti ország partján tartózkodunk, honnan csodáljuk a tájat?

 

 

Választhatjuk akár Málta, Izrael, netán Libanon parti tájait, ahol a természetes kő (mészkő) a fehér és árnyalati az uralkodók.  Ezek a semleges színek az időmúlás és időjárás hatására különféle árnyalataikat mutatják.  A mész fehértől – bézsig a halvány, lágy sárgától az aranysárgáig, de ezeknek valamennyi árnyalata is látható.

 

Ugyanakkor Szicília, Balkán-part, Marokkó és ezek régióinak szürkésbarna színvilága, ötvözve a mély kékkel és az ég világosabb kékjével vegyítve varázsolják elénk a mediterrán stílus megkapó hangulatát. Itt a fehérnek és a homok színének bézs árnyalatai sem maradhatnak el a mediterrán kép színes palettájáról.  

A világos türkizre, vagy a rózsaszín és a sárga pasztelles árnyalataira festett házak kiemelkednek a sziklás part sötét háttérképéből. Máltán, vagy Madeira tengerparti településeinek házain hagyományos a homlokzati ajtók, ablakok, rácsok és fa erkélyek élénk, merész színekkel történő dekorálása.

Toszkán szellemben a házak falai már inkább a fehér – csokoládénak a színét mutatják. Míg a házak környezetében az olyan színárnyalatok, mint a terrakotta vázák színe, vagy a buja növényzet változatos színvilága varázsolják elénk a mediterrán kép varázsát.

A tér méretétől és léptékétől függetlenül a megfelelő színekkel könnyű bevonzani otthonunk hangulatába ezt a mediterrán varázslatot. A belső térben a természetes kő színe egy kevés aranysárgával és zölddel vegyítve teszi teljessé a klasszikus mediterrán képet. A fehér és annak árnyalatai is tökéletesen megfelelnek bármely ház vakolatának újra színezéséhez. De bátran választhatod a mediterrán színpalettáról lágy sárgát s annak számos árnyalatát is.  A bejárati ajtót és az ablakok spalettáit fesd a homlokzat színéhez illő merész, de sohasem fényes – hideg mélységet sugalló kobaltkékre vagy, ha az jobban tetszik, a barna kellemes melegséget mutató – inkább selyemfényű színárnyalatokkal!

A semleges meleg szürke árnyalatai is harmonikusan egészítik ki a mediterrán stílus összképének erős napfénytől fehérített szín harmóniáját. Árnyalataikkal merész, mégis nyugodt, monokróm megjelenést kölcsönöznek bármilyen kis térnek és falfelületeinek. A mediterrán stílus akárcsak maga a tenger, hatalmas területeket fed le. A képen egy nyitott terű nappali látható, ahol a mennyezet és a letisztult vonalak a mediterrán stílusnak csupán egy kicsiny részleteit mutatják, miközben a látvány meleg és hívogató érzést csal elő a szemlélőjéből. Ami a mediterrán dizájnt illeti, a fehér, a barna és ezek árnyalatai mindig csodákat tesznek.

A természet elemeinek bősége, mint például a zöld és színes növények a belső tér mediterrán stílusú berendezésképének és színvilágának kulcsfontosságú alapja. Egy ilyen térben a nagy panorámaablakok, a természetes alapanyagú textíliák és bútorkárpitok a kékes színű díszpárnákkal és a kötött bézs színű ágytakaróval ugyancsak elmaradhatatlan elemei a mediterrán hangulatú berendezés összképének.

A lazaság és az elegancia tökéletes kombinációja ez a mediterrán stílusú hálószoba is. Romantikus és pihentető képével pihenésre csábít. Ha teheted minden esetben kapcsold össze otthonod belső helyiségeit a teraszoddal az egységes összképi hatás érdekében. Nem tévedhetsz a lakás berendezésében a kőelemekkel, a dekoratív fémmunkákkal, de a színes és mintás csempe dekorációval sem. Ezek mind elbűvölő “üdülőhelyi” hangulatot teremtsenek. A fehérnek és kéknek klasszikus mediterrán kombinációja tengernyi frissességet hoz minden belső és külső tér díszítésébe. A fehér kiegészítők a tengerkék ajtók még a színes égetett téglafalaknak is lezser, légies megjelenést kölcsönözhetnek. A kép teljessé tételéhez remek ötlet egy vastag szőlőtővel átszőtt pergolának, vagy tengerre néző erkélynek falra festett képe.

Egy ilyen csodálatos látvány, még akkor is, ha teljesen különböző szélességi körökön, más fényviszonyok mellett élünk, minden reggel elkápráztatja a szemünket, és új bravúrokra és ötletekre inspirál. A stílus színei a tenger, a napsütötte strandok, a kikötőkben veszteglő jachtok és a hajók képét juttatja eszünkbe. Egy ilyen hangulatú lakásdekoráció sok örömet fog okozni hideg és sokszor sötét téli hétköznapokon is.

 

 

Végezetül azt tanácsolnám a mediterrán stílust kedvelőknek, hogy a dekoráció és annak kiegészítő elemei soha ne akarják túlnőni valós értékeik kereteit, sokkal inkább legyenek egyszerűek, egyszerű vonalvezetésű formákkal, lehetőleg készüljenek természetes anyagokból, hogy azok látványa még véletlenül se vonják el figyelmünket az igazán értékes és valóságos élet szépségeinek az élvezetétől!

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots