Haszonkert a díszkertben

Sokan, köztük jó magam is, amikor néhány száz négyzetméteres telekre családi házat építettünk, vagy éppen készen megvásároltuk a szabadon maradt területre díszkertet álmodtunk, lehetőleg kis kerti tóval, aranyhalakkal, netán pancsolásra alkalmas medencével és mellé még grillezésre alkalmas kerti tűzhelyekkel.

 

BIÓLÁDA 010

BIOLÁDA 05

 

BIOLÁDA 03

 

 

Majd teltek múltak az évek s divatja lett a reformkonyhának a kiskertben termesztett biozöldségeknek, fűszer – és gyógynövényeknek.  Felmerült a kérdés, de hova és hogyan? Hiszen akkorra már az évekkel előtte elültetett díszbokrok, díszfák, Istennek és a szorgos munkának hála, átvették az uralmat, benőtték a kiskertnek minden nekik szánt négyzetméterét.

 

BIOLÁDA 04

 

 

BIOLÁDA

 

Mi tagadás úgy szép az ilyen kert, ahogy van, ahogy annak idején megálmodtuk, de az új divat csak nem hagyta nyugton az embert s kíváncsiság lassan furdalni kezdte a kiskert tulajdonosok oldalát: Hogy lehetne legalább egy pár négyzetméteren olyan haszonkertet létesíteni, mely a már meglévő díszkert szépségébe nem rondít bele?  Sóhajtva gondoltunk arra: milyen jó is lehet a grillezendő húsra, vagy a bográcsban főzött pörkölte frissen szedet fűszereket szórni a vendégeink irigykedő bámulása?

 

BIÓLÁDA 08

 

BIOLÁDA 02

 

Nos, bátran kijelenthetem, mint mindenre, erre is van lehetőség, van megoldás minden díszkerttel rendelkező kertkedvelő embertársam számára. Nem kell hozzá nagy áldozat, csupán néhány négyzetméter napos, vagy félárnyékos szabad terület s már is boldog tulajdonosai lehetünk egy kisebb biokertnek, melyben különleges alkalmakra elegendő zöldségeket, fűszereket, vagy éppen gyógynövényeket termeszthetünk. Hogy hogyan? Azt néhány képes példával illusztrálom. A többit meg az Önök fantáziájára bízom.

 

ZÖLDSÉGES KERT

 

 

 

Köszönöm a figyelmüket:

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots