Hobbikerti szezon

Az utóbbi években a kertkultúra fejlődésével megnőtt a kereslet a különleges zöldségfélék: csilipaprikák, koktélparadicsomok, salátafélék, valamint a fűszernövények közül a lestyán, a kapor és a bazsalikom számos fajtája iránt.

Kezdő kertészeknek a könnyen termeszthető zöldségfélék – tök, saláta, cukkini, uborka, retek, zöldborsó, zöldbab – termesztése ajánlott.

A hobbicélú vetőmagokat a hagyományos gazda- és kertészeti boltokból érdemes beszerezni.

A tasakos vetőmag, természetesen az érvényességi idején belül, csak megfelelő tárolási körülmények között őrzi meg csírázóképességét. Felhasználásig száraz, hűvös körülmények között kell tárolni. Magas páratartalmú, dohos helyiségben nem célszerű a megvásárolt vetőmag tasakokat tárolni.

 

A klímaváltozás hatásai a hobbikerteket is megviselik. A szélsőséges hőmérsékleti ingadozások komoly kihívást jelentenek a kertészkedőknek. A kertekben alkalmazott víztakarékos megoldások, mint a csepegtető öntözőrendszer kiépítése, vagy az esővízgyűjtés, talaj- és növénytakarás lehet a megoldás.

Az éghajlatváltozás új kártevőket és növénybetegségeket hozott a kertekbe. A spanyol csupasz csiga például a tavalyi évben okozott komoly károkat. A rendszeres növényellenőrzés és a  biológiai védekezés segíthet a káros hatások elkerülésében.

Kedvező lenne, ha a házi kerti zöldségtermesztés ismét népszerűbb lenne.

A vegyszermentes, környezetkímélő termesztés az egészséges táplálkozásunk alapja. A kertészkedés lehetővé teszi, hogy a hétköznapi dolgainkról és gondjainkról megfeledkezzünk. Agyonszabályozott életünkből talán az alkotó munka az, ami a leginkább hiányzik.

A hobbikerti munka a  kreativitásunk kihasználása mellett pótolja a rendszeres és  változatos testmozgást.

Márton Ferenc –  VSZT

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots