Van egy perced? Szobanövények átültetéséről

Tavasz közeledtével a cserepes növényeink igen látványosan adják a tudtunkra, hogy kinőttek a régi otthonukat. Jelzik ezt a cserép alján, a túlfolyó lukon kikandikáló, vagy a talaj felszínén kidomborodó, túlburjánzó gyökerek.

Ilyenkor már nem érdemes halogatni az átültetést. Vizsgáljuk át a szobanövényeinket, s ahogy az időnk engedi, minél előbb lássunk munkához!

 

Először is vásároljunk az átültetéshez általános virágföldkeveréket Másik sürgős beszerzésre váró kellék, a virágcserép. A hagyományos égetett agyagcserepek mellett ma már a szivárvány minden színében, vásárolhatunk műanyag cserepeket Fontos szabály, hogy az előző méretnél legfeljebb 2-3 cm-el szélesebb szájú cserepet vásároljunk, mert az a növény, amelyik gyökérzetéhez képest aránytalanul nagyobb cserépbe kerül elsősorban a gyökerét növeszti meg.

 

 

 

 

Az új cserép aljára legalább egy ujjnyi babszem nagyságú kavicsot, erre két ujjnyi friss földkeveréket szórunk.A növény földlabdáját óvatosan megfaragjuk és ujjunk benyomásával két helyen meglazítjuk annak tömör állagát.

 

 

A növényünk földlabdáját belehelyezzük az új cserépbe, ügyelve arra, hogy körös-körben legalább 1-2 cm rés maradjon az új föld számára. Ezután az új földdel pótoljuk a hiányt, melyet végül jól betömörítünk a cserép falához. Az átültetést alapos beöntözéssel fejezzük be.

Szentesi Boglárka virágkertész

 

Akik többre is kíváncsiak:

https://femina.hu/otthon/igenytelen-szobanovenyek-gondozas/

https://www.edenkert.hu/szobanoveny/gondozas-es-apolas/szobanovenyek-konnyen-nevelheto/1926/

https://www.viragok-szobanovenyek.hu/

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots